Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşın inşaata, polis nezaretinde tekrar başlandı. Polis bir kişiyi yaralarken; Can Atalay gözaltına alındığı sırada polislerin “Sıkarım kafana” dediklerini söyledi

Validebağ’da inşaat da şiddet de devam ediyor

Validebağ Korusu’nun bitişiğinde yapılmak istenen cami inşaatı, 7.İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam etti. İş makineleri polis eşliğinde çalışmalarına tekrar başlarken hem sivil hem de çevik kuvvet polisleri, çalışmaları durdurmak isteyen halkı kalkanlarıyla bölgeden uzaklaştırdı. Bu sırada polisler bir kişi darp etti.
Yaralanan kişinin hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Önceki gün de zabıtalar sivil bir yurttaşı yaralamış, aralarında Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay’ın da olduğu Kuzey Ormanları Savunması’ndan Çiğdem Çidamlı, Halkevleri üyesi Alper Ateş, HTKP üyesi Deniz Gülşen ve Yurt Gazetesi Muhabiri Hakan Akpınar gözaltına alınarak Doğancılar Polis Karakolu’na götürülmüştü. Dün akşam saatlerinde ise Validebağ Gönüllüleri’nin yaptığı çağrıyla pek çok kişi bir araya gelerek forum yaptı. Forumda koru için yapılan nöbete devam etme kararı alındı. Yarın ise önce saat 14:00’te Acıbadem Dörtyol Işıklar’da bir buluşma gerçekleştirilecek, sonrasında da saat 16:00’da Validebağ’da piknik yapılacak.


‘KAFANA SIKARIM’
Gözaltına alınanlar arasında bulunan avukat Can Atalay, polis tarafından alıkonuldukları sırada polis ve zabıtaların kendisine “Sıkarım kafana” dediğini aktardı. Toplam 6 saat süren gözaltı sonrasında polisler ise yapılan uygulamanın ‘gözaltı’ olmadığını iddia etti. Avukat Atalay, avukat olduğunu bilmelerine karşın kendisini gözaltına aldıklarını belirtirken, “Bizi arabada dövdükleri sırada Yurt Gazetesi Muhabiri bunu görüntüledi. Onu da bu nedenle gözaltına aldılar. Bu durum AKP’nin yeni Torba Yasası’ndan çıkanlardır. 90’larda yaptıkları gözaltılardan bir örnektir” dedi. Atalay, Validebağ ile ilgili olarak ise “Nöbet devam edecek. Bizler yurttaş olarak belediyeden mahkemenin verdiği kararı uygulamasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HEDEF YAPIYA AÇILMA
Validebağ Gönüllüleri Dernek Başkanı Arif Bilgin yarın yapılması planlanan pikniğe katılımın önemli olduğuna vurgu yaptı. Önceki akşam yapılan forumda ise pek çok kişi söz alarak Validebağ hakkında görüşlerini belirtti. CHP Milletvekili Melda Onur da foruma katıldı. Onur, belirgin bir yapılaşma olması halinde koruya giden yolun kapanmış olacağını dolayısıyla cami
inşaatının da korunun yapılaşmaya açılması için ilk adım olacağını vurguladı. Validebağ
Korusu
ise birinci derece SİT alanı olması gerekçesiyle önemli.

***

Belediyeden parsel oyunu

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, önce “Ezan olunca değişiyorlar, gerisini siz anlayın” deyip yargı yoluna giden semt sakinlerini de, “Fazla tolerans karşınızdakini azdırıyor” sözleriyle itham etmişti. Belediyenin resmi açıklamasında cami inşaatının ‘Altunizade’deki 167 pafta, 1313 ada, 197 parselde’ bulunduğu belirtilirken, yürütmeyi durdurma kararının ise ‘1313 ada, 178 parselle ilgili’ proje için alındığı, halbuki belediyenin bu parselle hiç ilgisi olmadığı iddia edilmişti. Fakat Belediyenin semt sakinlerinin açtığı dava sonucu parsel numaralarını değiştirdiği ortaya çıktı.

***

‘Validebağ halkın kullanımında kalmalı’

CHP, Validebağ Korusu’nun halkın kullanımına bırakılması ile İller Bankası’nın belediyeler adına yaptığı ihalelere ilişkin Meclis Araştırması açılmasını talep etti. CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ve arkadaşlarının imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde, yanlış kentleşme ve betonlaşmanın hızla yayıldığı İstanbul’da doğal ve tarihi özellikleri bulunan Validebağ Korusu’nun halkın kullanımına bırakılarak korunması gerektiği belirtildi. Validebağ’ın çevresinde ise toplamda 26 cami bulunuyor.  Koruya sahip çıkan vatandaşların demokratik haklarını kullanarak mahkeme kararlarının yerine getirilmesini talep ettikleri için polis müdahalesi ile karşılaştığının ifade edildiği önergede, “İstanbul’da doğal ve tarihi özellikleri bulunan Validebağ Korusu’nun halkın kullanımına bırakılarak korunması amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” denildi. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaat çalışmalarını sürdürmesini protesto edenlere uygulanan şiddeti Genel Kurul’da dile getirdi. Öğüt, “Üsküdar Belediyesi’nin 4 cami yerini maliyeye sattığı bir yere hala cami yaptırma ısrarı, vatandaşları camiye karşıymış gibi gösterme açıkgözlülüğünden başka bir şey değil” dedi.