Sabah saat 05.00'te Validebağ Korusu’nun farklı yerlerine hafriyat araçlarıyla moloz döküldü. Koruya giren onlarca polis, 98 gündür koru için nöbet tutan yurttaşlara engel oldu. Validebağ Gönüllüleri, "Hukukçu başkan Hilmi Türkmen polis eşliğinde hukuk ve doğa katliamı yapıyor!” dedi. Koruma Kurulu'nun kararına göre, 1. derece doğal sit alanı statüsünde olan Validebağ Korusu'na dokunulmaması gerekiyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, yaşananlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Üsküdar Belediyesi ise kendini "Koru’ya dökülen molozları temizliyoruz, moloz döküyorsunuz diyorlar" ifadeleriyle savundu. Gün boyunca molozları temizleyen yurttaşlar, "Validebağ Korusu, koru kalacak" sloganları atarak talancı zihniyete mesaj verdi.

Validebağ Korusu’na sabah operasyonu | Molozlar toplandı, zafer pozu verildi

HABER MERKEZİ

İstanbul Üsküdar’da bulunan ve 1’inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı statüsünde yer alan Validebağ Korusu’na sabah saatlerinde Üsküdar Belediyesi ekipleri ve polislerle birlikte hafriyat döküldü. Belediyenin bu hamlesine, korunun talan edilmemesi için 98 gündür nöbet tutan Validebağ Gönüllüleri isyan etti.

Validebağ Korusu’na giren belediye ekipleri hafriyat araçları ile sağa sola moloz döktü. İzin vermeyen gönüllüler ile belediye çalışanları arasında da gerginlik çıktı.

validebag-korusu-na-sabah-operasyonu-moloz-dokuldu-direnis-suruyor-923933-1.

Validebağ Gönüllüleri tarafından yapılan açıklamada, “Üsküdar Belediyesi sabahın 5’inde onlarca polis eşliğinde kepçe ve kamyonlarla koruya girdi. Molozlar ve kumlar döken işçilere Validebağ nöbetçileri direniyor. Hukukçu başkan Hilmi Türkmen polis eşliğinde hukuk ve doğa katliamı yapıyor!” ifadeleri kullanıldı.

BirGün'e bilgi veren Validebağ Gönüllüleri'nden Şengül Kılıç, sabah 5 sularında 5-6 kamyonun 3 farklı kapıdan koruya girdiğini belirtti. Kılıç, alanda talana karşı direnen 200 civarı yurttaşın olduğunu kaydetti.

PROF. DR. KABOĞLU’NDAN DESTEK ÇAĞRISI

Anayasa Profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Twitter hesabından videolu bir paylaşım yaparak, yurttaşları Validebağlılara destek olmaya çağırdı.

“3 AYRI YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VAR”

BirGün’e yaptığı açıklamada ise Validebağ Korusu’nun doğal dengenin korunduğu çok istisnai bölgelerden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaboğlu, korunun korunması için hem eylemsel hem de hukuki olarak mücadele yürütüldüğünü söyledi.

Kaboğlu, davaların sürdüğünü ve koruya müdahale edilmemesi konusunda 3 ayrı yürütmeyi durdurma kararının verildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Anayasa’nın emredici hükmü gereği, mahkeme sonuçlanıncaya kadar, buraya resmen herhangi bir şekilde müdahalede bulunulamaz. Ama gelin görün ki bu sabahın tan vaktinde, Üsküdar Belediyesi araç ve gereçleriyle buraya girmiş bulunuyor. Molozlarla ve kum araçlarıyla buraya müdahalede bulunulmuş durumda. Yurttaşlarımız, yaşam alanlarını korumak amacıyla Anayasal haklarından yararlanarak buraya geldiler. Üsküdar Belediyesi’ni Anayasa’ya saygıya çağırıyorum.”

“SERMAYENİN BURADA YERİ YOK, BURASI HALKIN”

Validebağ’da mücadele eden yurttaşlardan Cevat Kılıç, “Sermayenin burada yeri yok, burası halkın” dedi. BirGün’e konuşan ve korunun rant alanı olmadığını vurgulayan Kılıç, talancılara izin vermeyeceklerini kaydetti.

KARARA RAĞMEN TALAN ISRARI

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün kararına göre Validebağ Korusu’na herhangi bir şekilde müdahale edilmemesi gerekiyor. Ancak AKP’li Üsküdar Belediyesi, bu kararı gözardı ediyor.

validebag-korusu-na-sabah-operasyonu-belediye-moloz-doktu-923754-1.

BELEDİYE YETKİLİSİNDEN İLGİNÇ YANIT

AKP'li Üsküdar Belediyesi yetkilisi, kendisine Koruma Kurulu'nun kararını okuyan yurttaşlara, "Bu sizin yorumunuz" diye yanıt verdi. Bu yanıta tepki gösteren yurttaşlar, "Hukuku tanımıyorsunuz, nasıl ilerleyeceğiz?" diye sordu.

validebag-korusu-na-sabah-operasyonu-moloz-dokuldu-direnis-suruyor-923879-1.

İBB: SUÇ DUYURULARIMIZI YAPIYORUZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, bugün yaşananlarla ilgili yaptığı açıklamada Validebağ Korusu’nun 1. derece doğal sit alanı olduğunu hatırlatarak, koruda uygulama yapmanın suç kapsamına girdiğini vurguladı. Akgün, suç duyurularının yapılacağını belirterek Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

MOBİL BÜFE GÖNDERİLDİ

İBB ayrıca, Validebağ Korusu için direnen yurttaşların ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla alana mobil büfe gönderdi. Mobil büfenin koruya girişi yaklaşık 20 dakika boyunca engellenmeye çalışıldı.

validebag-korusu-na-sabah-operasyonu-belediye-moloz-doktu-923852-1.

LEMAN SAM'DAN DESTEK

Sanatçı Leman Sam, direnişe destek vermek için koruya gelerek açıklama yaptı. Validebağ'daki direnişin 30 yıldır devam ettiğini söyleyen Sam, "Bunca yıl hiçbir şey değişmemiş mi? insanların yeşile olan düşmanlığı hala bitmemiş mi?" diye sordu. Validebağ'ın göçmen kuşlarının geçtiği noktalardan biri olduğunu hatırlatan Sam, Validebağ Gönüllüleri'ne de teşekkür etti.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ MOLOZLARI TEMİZLİYORMUŞ!

Üsküdar Belediyesi’nin açıklamasında ise ‘koruya moloz dökülmediği, dökülen molozların temizlendiği’ öne sürülerek, “Bozulan yürüme yollarını doğal toprakla düzenliyoruz, yapamazsınız diyorlar” ifadeleri kullanıldı.

Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de bir tweet atarak, “Koru’nun içinde çocuklar koşsun, insanlarımız spor yapsın, sabahları gelinsin, yürünsün istiyoruz.Yapılan çalışma; betonlaşan, yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesidir, halkımızın talebidir. Daha önce defalarca duyurduk, kamuoyuna saygıyla yine duyuruyoruz” dedi.

YURTTAŞLAR MOLOZLARI TOPLAYIP MESAJ VERDİ

Yurttaşlar gün boyunca molozları temizlemek için uğraş verdi. Molozları akşam saatlerine doğru temizleyen yurttaşlar, “Validebağ Korusu, koru kalacak” diye sloganlar attı. Yurttaşlar ayrıca, ülkenin dört bir yanında verilen çevre ve yaşam mücadelelerine de selam gönderdi.

KAMYONLARI LİSE BAHÇESİNE KOYMUŞLAR

Öte yandan AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin, Validebağ Korusu’na hafriyat ve moloz dökmek için kullandığı kamyonları Haydarpaşa Lisesi’nin bahçesine park ettiği görüldü.

validebag-korusu-na-sabah-operasyonu-belediye-moloz-doktu-923802-1.

VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİ'NDEN ÇAĞRI: DİRENİŞİMİZ DEVAM EDİYOR, HERKESİ KORUYA BEKLİYORUZ

Validebağ Gönüllüleri, açıklama yaparak direnişlerinin devam edeceğini duyurdu. Gönüllüler tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Üsküdar Belediyesi bugün 21.09 2021 sabah saat 05.00 de çok sayıda polis eşliğinde 1.Derece Doğal Sit alanı olan Validebağ Korusu'na, yol onarımı adı altında üç kapıdan birden kamyonlarla girerek moloz ve inşaat atıklarını döktüler. Mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararları varken Koruma Kurulu kararı izni olmaksızın yaptıkları bu uygulamaya karşı yaptığımız mücadele sonucunda dökülen molozlar kaldırıldı ancak daha sonra dört kamyon daha içinden lavabo, cam kırıkları gibi malzemelerin çıktığı stabilize yol malzemesini döktüler. Gün boyu süren direnişimiz sonucu dökülen molozlar tarafımızdan torbalanarak koru dışına çıkartıldı. Ancak kamyonla dökülen ve yaydırtmadığımız malzeme yine haklı ve kararlı mücadelemiz sonucu Üsküdar Belediyesi tarafından alındı. Bugün burada yıllardır Validebağ Korusu'nun koru olarak kalması için mücadele eden bizler Üsküdar Belediyesi ve hiç bir kurumun hukuksuz işlerine izin vermeyeceğiz. Nöbetlerimiz, direnişimiz, kararlı mücadelemiz devam edecektir. Koru sever tüm halkımızı koruyu korumaya bekliyoruz."