Vali ve kaymakamların halkı arayarak ‘Evet’ baskısı yaptığını söyleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Madem sen demokrasi için güzel bir anayasa değişikliği getiriyorsan niye baskı yapıyorsun?” dedi

Valiler ‘Evet’ baskısı yapıyor!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vali ve kaymakamların halkı arayarak referandum için ‘Evet’ yönünde baskı yaptığını söyledi, sert tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu, Karadeniz dernek, federasyon ve vakıf temsilcileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, referandum sürecinde Cumhurbaşkanı ve Hükümet'in kendisini ve partisini PKK ile yan yana göstermesine tepki gösterdi ve şunları söyledi: "Çıkıp şunu söylesinler, Şavşat'tan Ardanuç'a giderken terör örgütünün saldırısına uğrayan hangi liderdi Allah aşkına. Onlar mı saldırıya uğradılar, biz saldırıya uğradık. Bizi farklı bir tartışmanın içine çekmek istiyorlar, bilinçli olarak. Anayasa tartışılmasın, başka bir şey tartışılsın. Bu tuzağa düşmüyoruz. Biz her yerde, her ortamda teröre karşı çıktı, boyunda eğmedik. Eğmeyiz de zaten. Biz Kuvayı Milliyeciyiz.”

‘Tek adam kan getirir’
Anayasa değişikliği teklifini eleştiren CHP Lideri, “Tek adam rejimleri bir ülkeye kan getirir, gözyaşı getirir. Örnek mi istiyorsunuz, buyrun Libya'ya bakın, kaldı mı Kaddafi? Ve ortada Libya kaldı mı? Suriye vardı, Irak vardı. Türkiye'yi kan ve gözyaşının aktığı bir Ortadoğu ülkesine dönüştürmek istiyorlar. Üstelik bunu bir anayasa değişikliği ile yapmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, “Yenikapı ruhuna sahip çıkan tek kişi şu karşınızda gördüğünüz kardeşinizdir” diyen Kılıçdaroğlu, “16 Temmuz'da ne dediysem, Yenikapı'da ne dediysem, dün ne dediysem bugün de aynı şeyi söylüyorum. İnandım şeyleri söylüyorum” diye konuştu.

İktidarın ‘Hayır’ çıktığı zaman CHP’nin Cumhurbaşkanı’nı istifaya davet edeceğini iddia ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Biz neden Cumhurbaşkanı’nın istifasını isteyelim. Cumhurbaşkanı’nı biz seçmedik ki, halk seçti, süresi var mı? Var, 2019. 2019'a kadar cumhurbaşkanlığı görevini yapacak” dedi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Korku yaratarak 'Evet’leri çoğaltmaya çalışıyorlar. Bizde sevgi yaratarak, dostluk yaratarak, insanca yaşama talebimizi dile getirerek 'Hayır' diyoruz.”

‘Madem güzel bir değişiklik…’
Kılıçdaroğlu, vali ve kaymakamların halka baskı yaptığını da öne sürdü: “Valisi, kaymakamı telefon ediyor, 'efendim sizin köyden şu kadar evet çıkmazsa size hizmet götürmeyeceğiz'. Biz bunları gayet iyi biliyoruz. Yukarıdan talimatla iş yapıyorlar. Madem sen Türkiye'nin bekası için, demokrasisi için güzel bir anayasa değişikliği getiriyorsan niye anlatmıyorsun. Niye valiler baskı yapıyor, niye kaymakamlar baskı yapıyor? Niye vatandaşa illa buna 'evet' diyeceksiniz diye zorlama yapıyor. Çünkü yaptıklarının yanlış olduğunun, hatalı olduğunu onlar da biliyorlar. Güzel bir şey yapıyorsan, niye çıkıp millete 'evet'in şunun için söyleyin' diye söylemiyorsunuz. 'Hayır çıkarsa kaos olur, bilmem ne olur'. Sen bunu bırak kardeşim, sen bu anaysa değişikliğiyle neyi getiriyorsun çıkıp bunu anlat.”