İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın, İzmir’in 16 ilçe sınırları içinde yer alan 30 alanı jeotermal arama için ve 3 alanı ise jeotermal işletilmesi için ihaleye çıkarmasına tepkiler büyüyor. Bölge halkı ihalenin iptal edilmesini istiyor

Valilik 33 alanda ihaleye çıktı: İzmir Jeotermale direnecek!

NAMIK ALKAN

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın, İzmir’in 16 ilçe sınırları içinde yer alan 30 alanı jeotermal arama için ve 3 alanı ise jeotermal işletilmesi için ihaleye çıkarması tepkiyle karşılandı. İzmir Valiliği, Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Aliağa, Dikili, Bergama, Tire, Torbalı, Ödemiş, Foça, Kınık, Kemalpaşa, Menemen, Kiraz ve Bayındır ilçelerinde toplam 95 bin 330 hektar yüzölçümüne sahip 33 sahada jeotermal kaynak arama ihalesinin, açık teklif artırma usulüne göre,14 Kasım Perşembe günü yapılacağını ilan etti. Bölge halkı Valiliğin kararına tepkili. İhalenin yapılmayarak bir an önce iptal edilmesini isteniyor.

ÖDP’DEN İZMİR VALİLİĞİ’NE AÇIK MEKTUP

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), 14 Kasım’da İzmir’de yapılacak olan ‘Jeotermal Kaynak Arama Sahaları ve Jeotermal Kaynak İşletme Sahaları İhaleleri’ ile ilgili valiliğe açık mektup gönderdi. Ege Bölgesi’nde yapılan Jeotermal Elektrik Santralleri’nin yarattığı ekolojik yıkımın tarıma, insan, hayvan ve bitki sağlığına verdiği zararlardan bahseden ÖDP, İzmir’de onarılmaz yaralar açacak olan jeotermal kaynak arama ve jeotermal kaynak işletme sahaları ihalelerinden vazgeçilmesini talep etti.

KARABURUN EĞLENHOCA KÖYÜNDE TOPLANTI

İhale sahalarından biri olan Karaburun Eğlenhoca köyünde, Karaburun, Mordoğan ve çevre köylerden yoğun katılımın olduğu bir toplantı yapıldı. Yapılan toplantı sonunda köy halkı ihale günü hep birlikte İzmir’e giderek ihalenin iptali için yapılacak basın açıklamasına katılma kararı aldı. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da toplantıya katılarak desteklerini açıkladı.

Eğlenhoca muhtarı Çağlayan Devrim, esas belirleyici olanın kendi öz güçleri olduğunu ve dik durarak, kenetlenerek yaşam alanlarını bu saldırılardan koruyacaklarını ifade etti. Arazi satın almaya gelenlere karşı uyanık olacaklarını söyleyen muhtar Devrim, yarın pişman olacakları bir satış yapmamaları için köylüleri uyardı. Kadın Kooperatifi girişiminden Habibe Eğmen de mücadelenin kadınsız olmayacağına vurgulayarak ihale günü İzmir’de olacaklarını belirtti.

Karaburun Yarımadası Ortak Yaşam Platformu’ndan Cevat Ilgaz da yarımadaya yönelik yıllardır süren bir saldırı olduğunu, balık çiftlikleri ile denizlerinin kirletildiğini, RES’lerle zeytinciliğin ve hayvancılığın büyük zarara uğratıldığını belirtti. Şimdi de Jeotermal ile Karaburun’un tamamen yok edilmeye çalışıldığını anlatan Ilgaz, hukuki mücadelenin yanında mutlaka tüm yarımadanın direnmesi ve bu direnişin diğer ilçelerdeki direnişlerle de birleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmaların ardından forum şeklinde süren toplantı sonunda İzmir’e birlikte gitme kararı alındı.

13 KASIM’DA KONAK’TA ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Jeotermal ihalelerin iptal edilmesi için, 13 Kasım 2019 çarşamba günü, saat 12.30’da Konak Sümerbank önünde geniş bir katılım ile basın açıklaması yapılacak. Basın açıklamasının çağırıcıları arasında, İzmir Barosu kent ve Çevre Komisyonu, TMMOB İKK, Kimya Müh. Odası, İzmir Tabip Odası, ZMO, İDT-İzmir Düşünce Topluluğu, Çeşme Kent Konseyi Ekoloji Platformu, Eğlen Hoca Mahallesi Muhtarı, İZÇEP, ÜZÜM-SEN, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, AYÇEP, EGEÇEP, Tire Çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78’liler Derneği ve Foça Forum bulunuyor.

ÖDEMİŞ’TE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Jeotermal ihalesinin Ödemiş, Tire, Kiraz ve Bayındır’dan da mahalleleri kapsaması nedeniyle Ödemiş’te Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve sivil toplum kuruluşları bilgilendirme toplantısı düzenledi. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı ve yürütme kurulu üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, oda başkanları, kooperatif başkanları, muhtarlar, İzmir ve Aydın’dan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri düzenlenen toplantıyla doğaya, toprağa, suya ve havaya zarar verecek her türlü girişime karşı hukuki olarak mücadele edeceklerinin mesajını verdi.

Ödemiş Belediyesi Nikâh Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “İzmir’de toplam 33 sahada 950 bin dekar alanı kapsayan bir bölge için jeotermal arama ruhsatı için 14 Kasım’da ihale düzenleniyor. Bu alanların içinde Ödemiş’ten Mescitli ve Yeniceköy de var. Ödemiş, Tire ve Kiraz’da toplam alan 240 bin dekarı buluyor. Zaten Kiraz’da oluyorsa Beydağ’a da Ödemiş’e de zararı var. Ödemiş’te oluyorsa Bayındır’a, Tire’ye zararı var. Biz yılın dört mevsimi üretim olan, dünyada üç ovadan biri olarak tanımladığımız bir üretim bölgesindeyiz. Tarımın kalbindeyiz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer de seçimler öncesi tarım projelerini 2. Cemre olarak Ödemiş’te açıklamıştı. Bu tarıma verilen önemi gösteriyor. İşte tarımsal üretim açısından çok önemli olan Küçük Menderes topraklarında bu jeotermal kaynak yeryüzüne çıkartılmak isteniyor” dedi.