Nizip’teki tecavüz de Karaman’dakine benzer skandallarla dolu. Tecavüzcü, müdürle aynı karede yer alırken, Valilik tecavüzü görmezden geldi. Skandalı kabul eden AFAD, “Haberler iyi niyetle bağdaşmıyor” dedi.

Valilik-AFAD işbirliği: El birliğiyle kapatalım

ERK ACARER
erkacarer@birgun.net
@eacarer

Antep Nizip’teki sığınmacı kampında yaşanan tecavüz skandalının ayrıntıları da mide bulandırıyor. ‘Kusursuz’ olarak lanse edilen, AFAD kampında 8 ile 12 yaş arasındaki 30 çocuğa tecavüz eden E.E., isimli şahsın Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianameye yansıyan ifadeleri olayın ne kadar vahim bir boyutta olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. A.D, M.H., A.E.A, H.B., İ.İ., R.F. adlı çocuklar tutuklu şahsın kendilerine, lavabonun yanı sıra Kızılay konteynerinin arkasında ve askeri idare bölümünde cinsel istismarda bulunulduğunu anlatıyor. Kampın göz önündeki muhtelif yerlerinde aylarca süren istismarın resmi görevliler tarafından nasıl olup da gözden kaçırıldığı hayret veriyor.

Çocuklarla kurduğu ‘iletişim’ ve içli dışlı olması gözden kaçan E.E.,’nin onları sapık fiillerine alet etmek için nasıl kandırmaya çalıştığı çocukların ifadelerinde ayrıntılarıyla yer alıyor. E.E., çocuklardan bazılarını, “Sana her gün 1 TL vereyim” diye kandırmaya çalışıyor. Kimine ise kendisine sigara aldırıyor ve “Üstü senin olsun, ödeşelim” ifadelerini kullanıyor.

Tecavüzcü, müdürle aynı karede

Kampta çekilen bir fotoğrafta ise AFAD’lı müdür ve mağdur sığınmacı çocuklara tecavüz eden E.E. isimli şahıs aynı karede görünüyor. Kampın içinden, askeri bir yetkiliden aldığımız bilgiler ise korkunç skandalın boyutunu ortaya koyuyor. İddiaları aktaran bir yetkili “AFAD İl Müdürü ve Kaymakam, bir de ‘AFAD İl Müdürü’nün yaşananlardan bilgisi var” diyor.

valilik-afad-isbirligi-el-birligiyle-kapatalim-137128-1.

AFAD, ‘Kapatalım’ demeye getirdi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Antep Nizip Geçici Barınma Merkezi’nde yaşanan cinsel istismar olayına yönelik açıklama yaptı. Açıklamada, “Olayın 2015 yılında yargıya taşındığı ve gerekli tüm idari tedbirlerin uygulandığı” belirtilerek, haberimizin iyi niyetle bağdaşmadığı iddia edildi!

Valilik görmezden geldi

Ne var ki sığınmacı kamplarının konu edildiği bir ‘bilgi edinme başvurusuna’ yansıyanlar, AFAD’ın hem çelişkili bilgiler verdiğini hem de gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulunduğunu ortaya koydu. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin 28.12. 2015 tarihli bilgi edinme başvurusunu değerlendiren Antep Valiliği’ne bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün ‘istismarla ilgili’ sorulara verdiği yanıt dikkat çekti. Hakverdi, AFAD’a “Suriyeli mültecilerin kaldığı kamplarda kaç kişi fuhuş yaptırdığı nedeniyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır, tutuklananlardan kaçı yabancı uyrukludur, kaçı Türk vatandaşıdır, kaçı kamp görevlisidir?” diye sordu. AFAD, ‘fuhuş’ sorusuna; “Suriyeli misafirlerin kaldığı barınma merkezlerinde fuhuş yaptırdığı nedeniyle gözaltına alınmış ve tutuklanmış kişi bulunmamaktadır” cevabını verdi. Oysa bu tarihte, E.E., tutuklu bulunuyordu.

valilik-afad-isbirligi-el-birligiyle-kapatalim-137129-1.Hakverdi’nin AFAD’a sorduğu sorulardan birisi ise şu oldu: “Suriyeli mültecilerin kaldığı kamplarda yaşayan kadın ve 18 yaşından küçük kız çocuklarından kaçı fuhşa, imam nikâhı yoluyla evliliğe ve cinsel şiddete maruz kalmıştır?” Bu soruya verilen yanıt da çelişkili oldu. AFAD konuyla ilgili yazılı cevabında şunları anlattı: “Suriyeli misafirlerin kaldığı barınma merkezlerinde yaşayan kadın ve 18 yaşından küçük kız çocuklarında fuhuşa maruz kalanlar bulunmamaktadır. Ancak Suriyeli misafirlerin kaldığı barınma merkezlerinde yaşayan kadın ve 18 yaşından küçük çocukların mağdur konumunda olduğu, reşit olmayanlarla cinsel ilişki, cinsel saldırı suçlarından 44 olayla ilgili olarak adli işlem yapılmıştır.”

Öte yandan Antep Valiliği İl Acil Durum Müdürlüğü’nün web Teşkilat şeması görünmüyor.

*****

Antep Barosu müdahillik talebinde bulunacak

Antep Barosu Çocuk Hakları Merkezi Kurulu Başkanı avukat Deniz Kütük Duran da taciz olayının ardından komisyon olarak toplantı yapacaklarını söyledi. Avukat Duran, olayın takipçisi olduklarını belirterek, “Şu anda dosyayı inceleyemediğimiz için net olarak bir şey söyleyemiyoruz. Ancak, çocukların maruz kaldığı bu davaya müdahil olmak için mahkemeye başvuruda bulunacağız. Bu konunun mutlaka takipçisi olacağız” dedi.

******

valilik-afad-isbirligi-el-birligiyle-kapatalim-137131-1.CHP heyet gönderiyor

CHP’nin Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu bugün çocukların tacize uğradığı Nizip çadır kentinde inceleme yapacak. CHP Antep Milletvekili Mehmet Gökdağ ve Akif Ekici, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel’den oluşan heyetin kamp yetkilileri ve sığınmacılarla görüşeceği, ardından basın toplantısı düzenleyeceği kaydedildi.

*****

ÖDP inceleme için başvurdu

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) tecavüz skandalının yaşandığı bir çadır ve bir konteynır kentten oluşan Nizip kampında gözlem ve araştırmalarda bulunmak için AFAD’a başvuruda bulundu. Ayrıca ÖDP, bu kampların kamuoyu denetimine açılmasını istedi. Açıklamada şöyle denildi: BirGün Gazetesi’nde yayınlanan haber sonrası Nizip 1 Çadırkenti ve Nizip 2 Konteyner kenti mülteci barınma merkezlerinde gözlem ve araştırmalarda bulunmak üzere Partimiz AFAD’a başvuruda bulundu. Çocukların taciz ve tecavüze uğradığı bu kamplar biran önce kamuoyu denetimine açılmalıdır.’’

******

HDP Nizip'i Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Feleknas Uca, Nizip’teki AFAD sığınmacı kampında yaşanan çocuk cinsel istismarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu. Nizip’teki kampta, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Davutoğlu, başbakan yardımcıları Yalçın Akdoğan, Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin tarafından ziyaret gerçekleştirildiğini anımsatan Feleknas Uca, “Kamplarda yaşayan çocukların ve kadınların cinsel istismar, insan ticareti gibi sömürülerden korunması için ne gibi önlemleriniz ve politikanız var?” diye sordu.

******

‘Merkel kamptan övgüyle bahsetmişti’

Antep’te AFAD’a bağlı Nizip Mülteci Kampı’nda 8 ile 12 yaş arasındaki 30 erkek çocuğuna tecavüz edilmesi, Türkiye’de olduğu gibi dünya basınında da yankı uyandırdı.

Britanya’nın prestijli gazetelerinden Telegraph BirGün tarafından ortaya çıkartılan tecavüz skandalını sayfasına BirGün’ü kaynak göstererek taşıdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyareti sonrası kamptan övgüyle bahsettiğini hatırlatan gazete, ‘’Suriyeli çocukların tecavüze uğradığı kamp için Merkel, çok etkilendim demişti’’ ifadelerine yer verdi.

valilik-afad-isbirligi-el-birligiyle-kapatalim-137130-1.Karaman’da Ensar Vakfı evlerinde 45 çocuğun tecavüze uğramasına ilişkin skandalı da hatırlatan gazete, ‘’İslami örgütler tarafından işletilen yurtlarda bir öğretmen öğrencilerine istismarda bulundu. Türk hükümeti Ensar Vakfı’nın bağlantısını örtbas etti’’ ifadelerine yer verdi.

Skandal İran medyasında da geniş yankı buldu. İran’ın en çok okunan haber sitelerinin başında gelen “Asriran”, BirGün’ün gündeme getirdiği haberin büyük bölümünü tercüme ederek okuyucularına aktardı. Asriran ayrıca konuya ilişkin yaptığı yorumda, Suriye’deki iç savaşın ardından 2 milyona aşkın Suriyelinin Türkiye’ye iltica etmek zorunda kaldığını yazarak, mültecilerin zaman zaman Türkiye’de kötü muameleye maruz kaldığını aktardı. İran’daki Donya-e-eqtesad Gazetesi (İktisat Dünyası) ile Bartarinha, Khordadnews, irankhabar ve birçok haber sitesi daha Nizip’teki tecavüz olayını BirGün’ü kaynak alarak haberleştirdi.