Dersim’de kutsal sayılan Munzur Gözeleri’ne yönelik proje için iş makineleri dün bölgeye girdi. Valiliğin ‘İş makinesi kullanılmayacak’ sözünü hatırlatan bölge halkı olaya tepki gösterdi.

Valilik Munzur’da verdiği sözü tutmadı: Gözelere iş makinesiyle müdahale

HABER MERKEZİ

Dersim’in Ovacık ilçesinde Alevilerin kutsal mekânlarından biri olan Munzur Gözeleri’nde yapılacak düzenleme için bölge halkına ve demokratik kitle örgütlerine danışılmamasına da tepki var.

İNANÇ YERLERİMİZE SALDIRI

Dersim Araştırmalar Merkezi’nden yapılan açıklamada şöyle dendi: Tunceli Valisi, peyzaj çalışmalarında iş makinaları kullanılmayacağını belirtti. Ancak buna rağmen, Munzur Gözeleri’ne iş makinaları girdi. Bu girişimi inanç yerlerimize saldırı olarak görüyor, yetkilileri bu yanlıştan vazgeçmeye çağırıyoruz.”


KORUNMAYA İHTİYACI VAR

Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım da şunları söyledi: ‘’Munzur Gözeleri’ne yönelik peyzaj projesinin hukuka aykırı olduğunu belirtmiştik. Munzur Gözeleri’nin projeye değil korunmaya ihtiyacı var. Proje kapsamında kullanılmayacağı belirtilmesine karşın iş makinaları ağır tahribat yaratmaya başladı.’’

VALİLİK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Valilik, daha önce tepkiler üzerine, “Valiliğimiz koordinesinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın ortak çalışmalarıyla hazırlanan çevre düzenlemesi projemiz Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. Söz konusu proje 8 milyon lira maliyetlidir. Ayrıca alanda iş makinesi çalıştırılmayacaktır” açıklaması yapmıştı.