Van’da kayyum protestoları sırasında en az 20 polis tarafından dövülen ve şizofreni tanısı bulunan Fırat K. hala gözaltında. BirGün’e konuşan Fırat K.’nın avukatı “Fırat’ın vücudunda çok sayıda yara izi mevcut. Gözündeki şişlik ve morlukların yanısıra bacaklarında da yara ve darp izleri var. Fırat’ın topallıyor oluşu da dikkatimi çekti” dedi

Van’da dövülen yurttaş: “Darp dışarıda da devam etti”

İSMAİL ARI

Van’da kayyum protestoları sırasından bir çay ocağında yaklaşık 20 polis tarafından dövülen Fırat K.’nın avukatı Erhan Çiftçiler BirGün’e konuştu. Çiftçiler, Fırat K.’nın Terörle Mücadele Şubesi’nde (TEM) hala gözaltında tutulduğunu belirtti.

Savcı ile görüştüğünü belirten Çiftçiler, “Savcıya gözaltı süreci ile alakalı durumun böyle olmaması gerektiğini Valilik açıklamasında da engelli olduğunun belirtildiğini ve ayrıca engelli raporunun da elimizde olduğunu söyledim.Savcı 'dosyayı inceleyeceğim ve ona göre Asayiş Şube’ye göndereceğim' dedi” diye konuştu.

ELBİSELERİ PARÇALANMIŞ

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, polisler tarafından üstüne masa fırlatıldığı, tekmelendiği, kafasına defalarca jop ve çelik kasklar ile vurulduğu görülen Fırat K.’nın sağlık durumu hakkında da bilgi veren veren Çiftçi, “Fırat’ın vücudunda çok sayıda yara izi mevcut ve elbiseleri parçalanmış halde. Gözündeki şişlik ve morlukların yanısıra bacaklarında da yara ve darp izleri var.Ayrıca kollarında da farklı yerlerde olmak üzere şişlikler var. Fırat’ın topallıyor oluşu da ayrıca dikkatimi çekti” diye konuştu.

DIŞARIDA DA DARP DEVAM ETTİ

Fırat K.’nın olayı “İnsanlar koşmaya başlayınca bende koştum ve kahvehaneye girdi. Kaçarken kahvehane içerisinde ayağım sandalyeye takıldı ve düştüm. Düştüğüm için yakaladı ve dövmeye başladılar” diye anlattığı belirten Avukat Erhan Çiftçiler, “Müvekkilim dışarıda da darp edilmeye devam etmiştir. Yapılan açıklamalar faillerin aklanmasına yöneliktir. Valilik, yurttaşın dövülmesi hukuka uygundur ve orantılıdır diyor. Bir kişinin gözaltına alınırken bu şekilde davranılmayacağı kanunen bilinmelidir” dedi.

MÜDAHALE DEĞİL İŞKENCE

Çiftçiler "Fırat K.’ya yapılan müdahale değil işkencedir" diyerek şunları söyledi:

"Yapılan müdahalenin şekli hukuka aykırıdır, işkencedir ve kötü muameledir. Herhangi bir şekilde işkence vakasını yapan polislerin açığa alınmasını beklerken Valilik müvekkilimi suçlayan bir açıklama yapıyor. Açıklamaya göre polise direnmekten müvekkilimi ceza verebilir. İşkenceyi yapan kişiler için soruşturma izni verilmeyecektir. Soruşturma izni verilmezse üst bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için üst mahkemelere taşıyacağız."

VALİLİK: POLİSLERE SALDIRDILAR

Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise polislere saldırıldığı ve bir polisin yaralandığı öne sürüldü. Valiliğin açıklamasında “İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediyesine yapılan Başkan Vekilliği görevlendirilmesini protesto etmek için toplanan ve kanunsuz eylem yapan gruplar için görevlendirilmiş Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli personele, bekleme yaptıkları Van il merkezi Yüzbaşıoglu Sokak'ta bir şahıs tarafından demir tabure ile saldırıda bulunulmuştur. Saldırı sonucu bir polis memurumuz yüzünden, boynundan ve kolundan yaralanmıştır. Saldırıda bulunan şahıs kovalamaca sonucu zor kullanılarak yakalanmıştır” ifadelerine yer verildi.