Van’da yaşanan depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen bölgede hayat normale dönmüyor.

Van’da yaşanan depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen bölgede hayat normale dönmüyor. Kışı yazlık çadırlarda geçiren depremzede yurttaşlar, aylardır yangın tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Önceki gün, Van’da meydana gelen çadır yangınında 4 yaşındaki Mustafa Atlı hayatını kaybetti.

Erçek Beldesi'nin Ilıkaynak Köyü'nde oturan Saliha Atlı, depremde evleri hasar gördüğü için evlerinin önüne kurduğu çadırda çocuklarıyla birlikte yaşamaya başladı. Atlı'nın, ısınmak için çadırda kurduğu kömür sobasından sıçrayan kıvılcımla yangın çıktı. Ailenin 4 yaşındaki çocukları Mustafa Atlı, köylülerin yardımıyla ağır yaralı olarak kurtarıldı. Yakınları tarafından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Atlı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Oğlunu alevler arasında kurtarmak isteyen anne Saliha Atlı ise dumandan zehirlendi. Atlı, tedavi altına alındı. Evleri ağır hasarlı olduğu için aileye depremden sonra konteynır verildiği ve elektrikleri olmadığı için çadırda kaldıkları ifade edildi.

Vali Vekili Hakan Alkan, depremde evleri ağır hasar gören aileye konteyner verilerek içine elektrik hattı çekildiğini öne sürdü.

Alkan, “Bölgede trafodan kaynaklanan bir sıkıntıyla elektrik düşük gidiyormuş. Yarın köye bir ekip giderek bir çalışma yapacak. Ailenin yangından önce bu sorunla ilgili başvurularının olup olmadığını bilmiyorum'' dedi.

‘ELEKTRİK OLMAYINCA ISINAMIYORUZ’
3 yaşındaki kardeşini çadır yangınında kaybeden abla Seyran Atlı, "Devlet bize konteynır verdi. Ancak köyde elektrik olmadığı için çadıra geçtik. Çünkü elektrik olmayınca konteynırı ısıtamıyoruz. Çadıra soba kurmuştuk. Sobadan çıkan kıvılcımlar çadırı tutuşturdu. İki kardeşimi son anda kurtardık. Ancak Mustafa'yı kurtaramadık" dedi.

Köylüler de çadır yangınına isyan ederek, "Devlet sözde bize sahip çıkıp konteynırlar getirdi. Ancak köyün elektriği yok. Çünkü trafo, konteynırlarda ısıtıcıları açtığımızda gücü kaldırmıyor ve patlıyor. Konteynırları ısıtamadığımız için de çadırlarda kalıyoruz. Madem elektrik vermeyecektiniz niye konteynır getirdiniz" dedi.

Van’da depremden sonra 127 çadır yangını meydana gelirken, 4 yaşındaki Mustafa'nın da hayatını kaybetmesiyle çadır yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 11'e yükseldi.

'Başbakan ve AKP'li bakanlar Van halkından özür dilemeli'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, hükümet yetkililerinin Van'da Ocak ayından itibaren çadır kalmayacağı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak "Sayın Başbakan ve AKP'li bakanlar; Ocak ayının sonuna geldik. Van halkı hala çadırda yaşıyor ve çocuklar çadırda yanarak can veriyor" tepkisinde bulundu.
Toprak, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan ve AKP'li bakanların Ocak sonu itibariyle Van'da çadır kent diye bir şey kalmayacağını ve herkesin konteynırlara yerleştirileceğini söylediklerini ancak bu sözlerin büyük bir fiyasko ile sonuçlandığını dile getirdi. Toprak AKP iktidarının Van halkını oyaladığını, umudunu yok ettiğini ve halkı kara kışa, çocukları ise ölüme terk ettiğini söyledi. Toprak şöyle devam etti: "Sayın Başbakan 3 Ocak günü yaptığı açıklamada, 'İnşallah Ocak ayı sonuna kadar, yani bu ayın sonuna kadar artık çadır kent diye bir şey kalmayacak, tamamıyla konteynır kent haline hepsini getirmiş oluyoruz' demişti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, daha da ileri giderek 70 bin konteynırın 15 Ocak'a kadar kurulacağını, çadırların ortadan kaldırılacağını söylemişti. Ancak Ocak ayının sonuna geldiğimiz bugünde, Van Valisi konteynırların yetişmediğini açıkladı. Van Valisi 70 bin konteynır değil ancak 18 bin 360 konteynırın kurulduğunu ve burada 90 bin yurttaşın barındığını, kente toplam 24 bin 500 konteynır geldiğini açıkladı. Bütün bu veriler göstermektedir ki AKP halka ve Türkiye'ye gerçeği söylemiyor. AKP, Van'daki depremin enkazından çıkamamıştır. Şimdi sayın Başbakan ve AKP'li bakanlar neden vaat ettiklerini yapamadıklarını açıklamalı ve Van halkından özür dilemelidir" ANKA