‘Van Gogh tablosu’ protestosuna ceza

Kültür Sanat Servisi

Londra'daki Courtauld Galerisi'ndeki Vincent van Gogh'un "Çiçek Açmış Şeftali Ağaçları" (Peach Trees in Blossom) tablosuna haziran ayında kendilerini yapıştıran çevrecilere 21'er gün hapis cezası verildi.

Just Stop Oil üyesi 24 yaşındaki Emily Brocklebank ve 22 yaşındaki Louis McKechnie, salı günü açıklanan kararla 21'er gün hapis cezası aldı.

Bölge Yargıcı Neeta Minhas, van Gogh'un tablosunu çevreleyen 18. yüzyıldan kalma çerçevenin, kalıcı zarar gördüğünü açıkladı.

Çerçeveye 2 bin 426 dolar değerinde hasara neden olduğu için, Brocklebank'a 21 gün hapis cezası verildi. Ceza 6 ay ertelendi ve elektronik monitör takması gereken 6 haftalık sokağa çıkma yasağı verildi.

İngiltere Premier Lig'de Everton ile Newcastle United arasında oynanan bir maç sırasında kendisini kale direğine kabloyla bağladığı için 6 haftalık hapis cezasını çekmekte olan McKechnie'nin cezası da 3 hafta uzadı.

Çevreciler, tabloya kendilerini yapıştırarak, hükümete petrol ve doğal gaz üretimini durdurma, sanat kurumlarına da sivil direnişte kendilerine katılma çağrısında bulunmuşlardı.