Van Gölü'ndeki Ahtamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesi, müze olarak hizmete girecek...

Van Gölü'ndeki Ahtamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesi, müze olarak hizmete girecek. Van Gölü üzerinde Kutsal Haç adına Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel'e yaptırılan ve Ermeni mimarisinin önemli eserleri arasında yer alan kilise, Kültür ve Turizm Bakanlığının açtığı ihaleyi kazanan Kartalkaya firması tarafından 2005 yılında başlayan çalışmalarla restore edildi.

Restorasyon çalışmalarıyla kilisenin iç ve dış cephesinde düzenleme yapıldı. İç ve dış duvarlarında zamanla silinen figürlerin temizlenerek ortaya çıkarıldığı kilisenin zemini döşendi, çatısı onarıldı. Restorasyon çalışmaları sırasında kilise dışında bazı oda yapıları da ortaya çıkarıldı. Kilisedeki din adamlarına ait olduğu belirlenen odalar, projede yer almadığı için firma tarafından restore edilemedi. Restorasyonu 2 milyon 600 bin YTL'ye mal olan kilise, yarın devlet yetkilileri ile Ermenistan'dan gelecek konukların katılacağı törenle açılacak. Törende, piyanist Tuluyhan Uğurlu da bir konser verecek.

ERMENİ HEYETİ TÜRKİYE'DE
Van Gölü Ahtamar Adası'ndaki Ermeni Kilise-si'nin açılışına katılacak olan Ermenistan heyeti, Türkiye'ye giriş yaptı. Heyeti temsil eden Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gogin Gürciyan, "İki ülke arasındaki her türlü kültürel faaliyete sıcak bakıyoruz" dedi. Türkiye'ye, önceki gün akşam saatlerinde Gürcistan'a açılan Türkgözü Sınır Kapısı'ndan giriş yapan Ermenistan heyeti, Ardahan Valisi Murat Yıldırım'ın daveti üzerine Valiliğe geldi. Ziyaret öncesi heyet, Ardahan Valiliği önünde Vali Yardımcısı Halil Karbuz tarafından karşılandı. Makamdaki ziyaret, basına açık olarak yaklaşık bir saat sürdü. Ermenistan heyeti, Ardahan hakkında ve illerdeki yönetimlerle ilgili Yıldırım'dan bilgi aldıktan sonra, Vali Murat Yıldırım, vefat eden Ermenistan Başbakan'ı için heyete baş sağlığı diledi.

ERMENİ PATRİĞİ MUTAFYAN VAN'DA
Türkiye Ermeni Patriği Mutafyan, Ahtamar Kilise-si'nin açılışı için Van'a geldi. İstanbul'dan tarifeli uçakla Van Ferit Melen Havaalanı'na gelen Patrik Mutafyan'ı, Kültür ve Turizm Müdürü İzzet Kütü-koğlu ile Akdamar Kilisesi'nin restorasyonunu üstlenen firmanın sahibi Cahit Zeydanlı karşıladı. Gazetecilerin soruları üzerine Mutafyan, kiliseyle ilgili gerekli açıklamayı daha sonra yapacağını ifade ederek, "Mutluyuz. Restorasyon projesi gerçekleştirildi. Bu projeyi tamamlayanları kutluyorum" dedi. İstanbul'daki Ermeni cemaatinden birkaç kişinin de kendisiyle açılışa katılmak üzere geldiğini belirten Mutafyan, "Restorasyon Ermenistan'da nasıl karşılandı?" sorusu üzerine, "Orayla bir ilişkimiz yok" diye konuştu.