Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bütçe görüşmelerinde çalışmalarını anlatmaktan çok muhalefet liderlerini eleştirdi. Varank, sanayide problemler olduğunu anlatan milletvekillerine, “Türkiye’de tek adam muhalefeti problemi var” karşılığını verdi.

Varank bütçeyi unuttu ‘tek adam rejimini’ savundu

BirGün ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2021 Yılı Bütçe Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerin ardından AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Bakan Mustafa Varank, faaliyetleri ile ilgili soruları yanıtlaması gerekirken siyasi eleştirilerde bulundu.

Bütçe teklifinin görüşmeleri sırasında muhalefet, başta yerli otomobil ve üretimde yaşanan daralma olmak üzere çok sayıda konuda eleştiri dile getirdi. Yerli otomobilin parçalarının “yabancı” olduğunu anımsatan muhalefet, “Bunun neresi yerli?” diye sordu. Bakanlığın harcama tercihlerini de eleştiren milletvekilleri, krediler yerine geri ödemesiz yardımların yapılması gerektiğini kaydetti.

Milletvekillerinin sorularının yanıtlanması gereken bölümde Varank, muhalefet partilerini ve liderlerini eleştirdi. “Tek adam” söylemlerine itiraz eden ve Türkiye’de bir muhalefet sorunu olduğunu iddia eden Varank, “Burada tek adam rejimimiz yok ama muhalefet milletvekillerine ben şunu hatırlatmak istiyorum. Eğer kendilerine bakmak isterlerse bir tek adam muhalefetinden bahsedebiliriz. Biz delege sistemlerinin partilerde nasıl işleğini biliyoruz. Dolayısıyla yenilmelerine rağmen, delege oyunlarıyla insanların nasıl tekrar genel başkan seçildiğini görebiliyoruz. Türkiye’de tek adam muhalefeti problemi var, tek kadın muhalefeti problemi var, tek dağ muhalefeti problemi var” dedi.

TOGG otomobilinin yerli olmadığı eleştirilerini yanıtlayan Varank, “Yüzde 51’i yerli” dedi. Varank, “Tasarımından mühendislik çalışmalarına kadar kendi kararımızı verdiğimiz bir otomobil projesinden bahsediyoruz ve bu sadece bir otomobil projesi değil, Türkiye’deki otomotiv endüstrisini dönüştürecek bir proje. Eğer bizim burada yabancılarla çalışmamız gerekiyorsa biz bundan çekinmeyiz. Dünyadaki en iyi teknolojiyi getirip kendi tasarımımıza entegre edebiliriz. Aracımız piyasaya çıktığı anda yüzde 51 yerlilikte çıkacak. 2026 yılında aracımızdaki yerlilik oranı yüzde 68 seviyesine çıkacak” ifadelerini kullandı.

BEYİN GÖÇÜNE KARŞI DEĞİL

Türkiyeli bilim insanlarının yurt dışına giderek çalışmalarını sürdürmesinden rahatsızlık duyduğunu bildiren muhalefete karşı çıkan Bakan Varank, beyin göçüne karşı olmadıklarını söyledi. Varank, “Biz, bilim insanlarımızın yurt dışına gitmesinden de asla rahatsız değiliz, bilim insanlarımız yurt dışına gidebilirler, çalışma yapabilirler yeter ki memleketlerini unutmasınlar” diye konuştu.

VESAYETLE MÜCADELE

Bakan Varank, gelişmiş ülkelere kıyasla geride olan sanayi üretimini eleştiren milletvekillerine ise “Vesayetle mücadele ediyoruz” yanıtını verdi. Varank, muhalefetin tepkisini çeken açıklamasında şunları söyledi: “Gelişmiş ülkelerle Türkiye’yi kıyaslayın, bizim on sekiz yıllık iktidar dönemimiz vesayetle mücadeleyle geçti. O kıyaslamaya çalıştığınız ülkelerin hangisinde darbe teşebbüsü oldu, hangisinde e-muhtıralar yaşandı? Biz bunlarla mücadele ederken ekonominin savaşını verdik.”