Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, madenler konusundaki tartışmaların 'siyasi saiklerle' olduğunu öne sürerek Çanakkale bölgesinde tahminlere göre 80-100 milyar dolarlık değere sahip altın madeni bulunduğunu belirtti.

Varank: Çanakkale bölgesinde 80-100 milyar dolarlık altın madeni yatıyor
Fotoğraf: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale-Lapseki'deki TÜMAD Madencilik firmasına ait madeni ziyaret etti.

Ziyareti sırasında altın madenciliğinin stratejik bir alan olduğunu söyleyen Varank, "Şu anda Çanakkale bölgesinde tahminlere göre 80 ila 100 milyar dolarlık değere sahip altın madeni yatıyor. Burada maden işletmeciliği yapan firma sayımız çok az. TÜMAD Madencilik, dünya standartlarında üretim yapması, çevre ve üretim süreçlerinde aldığı tedbirlerle örnek işletmelerden bir tanesi. Dünyada bu tip üretim yapan 800 altın madeni var. Bunlardan bir tanesi Lapseki'de" dedi.

Madenler konusundaki tartışmaların 'siyasi saiklerle' yapıldığını öne süren Varank, "Çanakkale bölgesinde 80 ila 100 milyar dolarlık altın ve gümüş şu anda toprak altında yatıyor. Bunların gün yüzüne çıkarılması durumunda Çanakkale ekonomisinin geleceği durumu tahayyül etmemiz ve ona göre hareket etmemiz lazım. Dünya standartları ve almanız gereken tedbirler çok açık. Madencilik yaptıktan sonra sahaların rehabilitasyonuyla ilgili kurallar çok açık. Kurallara uyulduğu müddetçe madenciliği asla kötü bir uygulama olarak görmememiz, kamuoyunu yanıltmamamız lazım. ABD, Kanada ve Avrupa'da bu işler yapılıyorsa bizde de bunların önünün açılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AA