Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yazılım Sanayiciler Derneği'nin bir yılda 30 bin yazılımcının Türkiye'den gittiğini duyurmasının ardından "'Son 1 yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru değil. Bu altı boş bir rakam" ifadeleriyle açıklama yaptı. Varank,"Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var ama birçoğu ülkeyi terk ederek değil uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak yurt dışına çalışmaya devam ediyorlar" dedi.

Varank: Yazılımcılar Türkiye'de yaşayarak yurt dışına çalışıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 'Yeni Dünyanın Yeni Kuralları: Sınırların Ötesinde Siber Güvenlik' temasıyla Ankara Ticaret Odası (ATO) Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Siber Güvenlik Haftası Açılışı ve Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı'na katıldı.

Konferansta yaptığı konuşmasındadijitalleşme ve teknolojiyle birçok şeyin daha kolay olmasına karşın avantajları gibi dezavantajlarının da olduğunu ifade eden Varank, "Hayatımızı hızlı bir şekilde değiştiren dijitalleşme, kötüye kullanımıyla maddi ve manevi büyük zararlara yol açabiliyor. Yenilikçi teknolojilerle daha da karmaşıklaşan siber saldırılar; kritik altyapılara ciddi hasarlar verebiliyor, kritik hizmetlerin kısmen ya da tamamen devre dışı kalmasını sağlayarak toplumsal düzeni bozma veya ülke güvenliğini tehlikeye sokma potansiyeli taşıyor. Ciddi can ve mal kaybına sebep olabiliyor.

Maddi açıdan bakacak olursak siber saldırıların sadece bu yıl 6 trilyon dolarlık bir maliyete ulaştığı düşünülüyor. Gördüğünüz gibi teknolojinin insanlığa faydalı olan yüzünün yanında kötü ellerde etkili bir silaha dönüşen yüzü; mücadele edilmesi gereken bir tehdit olarak her zamankinden çok daha ciddi bir şekilde karşımızda duruyor. Belki de bundan sonra savaşları başlatacak ilk kurşun dijital ortamdan sıkılacak" dedi.

"ÖZELLİKLE MUHALİF BASIN PAYLAŞIYOR"

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı'nın düşük maaş ve uzun çalışma saatleri nedeniyle geçtiğimiz yıl 30 bin yazılımcının yurt dışına çıktığı yönündeki açıklamalarına ilişkin de konuşan Varank, "Türkiye'den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiğine dair haberi özellikle muhalif basın paylaşmaya çalışıyor. Bu rakamı kim takip etmiş, gerçekten de 30 bin yazılımcı ülkeden gitmiş mi? Altının boş olduğunu görebiliyorsunuz. Biz bu rakamları takip ediyoruz. Evet, şu anda Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var. Bunlardan birçoğu ülkeyi terk ederek değil uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak yurt dışına 'freelance' olarak çalışmaya devam ediyorlar. Biz bunu da yanlış bir iş olarak görmüyoruz. 'Son 1 yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru bir ifade değil. Bu altı boş bir rakam" ifadelerini kullandı.