TBMM Komisyonu’nda Varlık Fonu görüşüldü. Erdoğan’ın hem Fon’un hem de denetleme kurulunun başkanı olduğunu söyleyen muhalefet etkin denetim istedi.

Varlık Fonu’na etkin denetim çağrısı
Erdoğan hem Varlık Fonu’na hem de onu denetleyen kurula başkanlık yapıyor. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleştirilen denetimleri, yoğun tartışmalara sahne oldu. Erdoğan'ın hem fonun başkanı hem de denetim kurulu başkanı olduğunu kaydeden muhalefet, etkin denetim çağrısında bulundu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, TVF'nin artan borçları ve işletmelerin içerisinde bulunduğu durum ele alındı. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, kurumun işleyişinde ve denetiminde yaşanan sorunlara dikkat çektiği konuşmasında, "Cumhurbaşkanı Varlık Fonu’nun yönetim kurulu başkanı aynı zamanda denetim kurulu başkanı” dedi. Fon yönetimine de eleştirilerde bulunan Paylan, "Yılda bir gün hesap veriyorsunuz, yılda bir günlerini ayıramıyorlar mı? Bunun TBMM’ye büyük bir saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Yönetim kurulu üyeleri olmadığı için bu birleşimi kapatın" diye konuştu.

BUNUN ADI DENETİM DEĞİL

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise komisyonda yaşananların denetim değil siyasi değerlendirme olduğunu vurguladı. Fonun Yönetim Kurulu'nun toplantıya katılması gerektiğini bildiren Kuşoğlu, “Muhatap olmamız gereken kişilerin yönetim kurulu üyeleri olması gerekir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın gelmesi gerekmez ancak yönetim kurulunun burada olması gerekir” diye konuştu. Kuşoğlu ayrıca, “Siyasi bir denetim yapıyoruz. Burada Derinlemesine detaylı denetim yapılmıştır, onun üzerinden siyasi değerlendirmeler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

RAPORLAR ÖZET

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli de denetim eleştirisinde bulunarak, “Ekim ayında yapmamız gereken toplantıyı ocak ayında yapıyoruz. Bu rapor da gerçek rapor değil. Şu anki rapor, normal raporun özetlenmiş hali” dedi.

Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Genel Müdürü Salim Arda Ermut ise eleştirilere karşılık fonun yeni çalışmalarını anlattı. İstanbul Finans Merkezi’nden bahseden Erkut, “İstanbul Finans Merkezi ile dünyanın önde gelen finans kurumlarını ve şirketlerini bünyesinde bir araya getirerek çok boyutlu bir finansal hizmetler ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.