Varlık Fonu kaynaklarının Telekom gibi zor durumda olan şirketler için kullanılacağı iddialarına dikkat çeken CHP’li Erdoğdu, “Ağır ekonomik ve siyasal sonuçları olur” dedi

Varlık Fonu ve Telekom bilmecesi

SEBAHAT KARAKOYUN - @ssenyaprak
sebahatkarakoyun@birgun.net

OHAL kararnamesiyle kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisselerin Varlık Fonu’na devredilmesine yönelik tepkiler devam ederken, kulislerde bu kararın perde arkasına yönelik pek çok iddia konuşuluyor. KHK ile üç aylığına Savunma Sanayii Fonu’ndan aktarılacak 3 milyar liranın banka borçları nedeniyle zor durumda olan bazı şirketlerin kurtarılması için kulanılabileceği ileri sürülüyor. Bu şirketler arasında da büyük özel bankalara olan borçlarını ödeyemeyen ve 2005 yılında değerinin oldukça altında bir rakama yüzde 55 hissesi Suriye kökenli Hariri ailesine ait Oger Telekom’a 21 yıllığına devredilen Telekom’un ismi öne çıkıyor.

CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu da bu iddialara dikkati çekti. Hariri Ailesinin Suudi Arabistan Krallığı ile ilişkileri bozulunca işlerinin zora girdiğini belirten Erdoğdu, ancak bu dönemde Türk Telekom hisselerine karşılık 4,7 milyar dolar kredi aldığı duyumlarının daha önce gündeme geldiğini anımsattı.

Aydoğdu, “Oger şirketinin beş yabancı, iki yerli bankadan borç aldığını duyuyorduk. Şimdi bu borçların ödenemediği Telekom ve Avea şirketlerinin mali darboğaza girdiği konuşuluyor. Umuyorum ki Hazine Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve BTK Türk Telekom hisselerinin kredi karşılığında rehin edilmesine müsaade etmemişlerdir” dedi.

Kamu varlığı rehin edilemez
“Türk Telekom kiralanmış bir kamu varlığıdır, rehin edilemez ve satılamaz” diyen Erdoğdu, “Eğer böyle bir durum gerçekleşmişse bu, kamu varlığının zimmete geçirilmesine sebebiyet verilmesi suçunu oluşturur” diye konuştu. Erdoğdu, KHK ile Varlık Fonu’na devirlerin ardından Türk Telekom’la ilgili olarak gündeme gelen iddialara ilişkin açıklaması özetle şöyle:

Muhasebe hileleriyle ciro yükseltiliyor
Türk Telekom kredi borçlarını ödeyemediği için hükümet zora girmiş görünüyor. Telekom’la ilgili başarı hikâyeleri anlatıyorlar, cirolarının yükseldiğini söylüyorlar. 700 milyon lira zarar ettiği belirtilen bir şirketin cirosu nasıl oluyor da yükseliyor? Muhasebe hileleri konusunda şüpheler duyuyoruz. Genel müdür, genel müdür yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi üst düzey 30’a yakın çalışanına bir yıl içinde 200 milyon lira prim, ücret adı altında ödeme yapıldığı yönündeki duyumlar umarım doğru değildir.

Yandaş Fonu’na dönüştürülmesin
Bu hükümetin en büyük yarası olan Telekom özelleştirilmesiyle ilgili iflası ve finansal çöküşü Varlık Fonu aracılığıyla kurtarmaya çalışmayacaklarını ümit ediyorum. Bankacılar arasında, piyasada bu yönde adımlar atıldığına dair söylentiler dolaştığını biliyoruz. Eğer söylenenler doğruysa Düyun-u Umumiye Fonu aynı zamanda yandaş kurtarma fonuna dönüştürülüyorsa, bunun ağır ekonomik ve siyasal sonuçları olur.

Hesabını veremezler
Varlık Fonu büyük şirketleri kurtarma fonuna dönüştürülürse ekonomik kriz çok daha derinleşir. Bunun hesabını veremezler. Hükümete uyarıda bulunuyorum, kamu varlıklarını yandaşların batık kredilerinin teminatı için ipotek, rehin olarak verilmesinin hukuku siyasi ve cezai sorumluluğu ağır olur.”