Varto’nun Kolan köyünde 1 hafta içinde 8 ahır ve 1 ev yakıldı. Gözaltına alınan 3 kişinin serbest bırakıldı. Köylüler büyük tedirginlik içinde nöbet tutmaya devam ediyor.

Varto’da bir haftada 8 ahır ve 1 ev yakıldı; köylüler tedirgin

BERKAY SAĞOL

Muş'un Varto ilçesine bağlı 127 nüfuslu Kolan köyünde, son 1 haftada 9 yapı esrarengiz bir şekilde yandı. Köylülerin beyanlarına göre yangınlar ilk olarak geçtiğimiz hafta Perşembe günü bir ahırın yakılmasıyla başladı. Olaylarla ilgili dün 3 kişi gözaltına alındı ve daha sonra hepsi serbest bırakıldı. Köylüler evlerinin ve ahırlarının önünde tedirginlikle nöbet tutmaya devam ediyor.

İlk yakılan ahırdaki yangını söndürdüklerini ancak ertesi gün aynı ahırın tekrar yakıldığını belirten bir köylü, “Ahırı incelediğimizde yerde yakıldıktan sonra tutuşması için üzerine çuval atılmış ateşe denk geldik. Tam yangın yerini terk edecekken çatıda duman gördük. Söküp baktığımız zaman çatıdaki ahşap aksamlara tezek közü yerleştirildiği fark ettik. Közün elle yakılıp oraya yerleştirildiği belli oluyordu. Yani bu yangınlar kesinlikle bilerek çıkartıldı. Askeri araçların köyün giriş ve çıkışında beklediği gün bile bir evde daha yandı” dedi.

varto-da-bir-haftada-8-ahir-ve-1-ev-yakildi-koyluler-tedirgin-794132-1.

Evimizin de yakılmasından korkuyoruz diyen bir köylü "Biz köylüler olarak malımızı geçtik canımızın tehlikede olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bugün senin ahırını yakan yarın senin evini de yakabilir. Geceleri huzurla uyuyamıyoruz ve sabaha kadar evimizin önünde nöbet tutmak zorunda kaldık, hala da tutuyoruz. Köyde ahırı yakılan kişilerin hiçbir hayvanı ölmedi ancak herkesin yaklaşık 25-30 bin TL kaybı, aynı zamanda ölçülemeyecek derecede psikolojik kaybı oldu. Yangınlarla ilgili köyden 3 kişi gözaltına alındı ama bunları yapan onlar mı değil mi onu da bilmiyoruz. Onlarda zaten serbest bırakıldı yani hala kimin yaptığı belli değil. Açıkçası tedirginliğimiz azalsa da devam ediyor ve nöbet tutmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

varto-da-bir-haftada-8-ahir-ve-1-ev-yakildi-koyluler-tedirgin-794133-1.