Vasıfsız rant zenginleri grubu oluştu
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, yaklaşık 21 yıllık AKP iktidarları dönemine ilişkin “Orta Sınıfın Yoksullaşması” isimli bir çalışma hazırladı. Çalışmada, orta sınıfın yok olduğu, meslek sahiplerinin, çalışanların, gençlerin kaybettiği ve rantla beslenen "vasıfsız zenginler" grubu oluştuğu kaydedildi. Çalışmada özetle şu tespitler yer aldı: “Konut ve otomobil fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle özellikle genç çalışan aileler başta olmak üzere, nüfusun üçte birinden fazlası kendini düşük gelirli olarak hissetmeye başlamış, yine 3’te 1’inin aylık geliri ellerine geçer geçmez tükenir olmuştur.”

“Özellikle kentsel nüfusun yaşadığı bölgelerde ve metropollerde orta halli hane halklarının tüketiminin yüzde 70’ine yakın kısmının kira, konut masrafı, gıda ve ulaşım harcamalarına gittiği düşünüldüğünde; tatil, ailece eğlenme ve kültürel faaliyetlere harcama yapılamaz hale gelmiştir. Zorunlu harcamalardaki astronomik artışlar yüzünden sadece yaşam kalitesi düşmemiş orta sınıfların geleceğini güvence altına almak için yaptıkları tasarruflarda erimeye başlamıştır”

ASIL PAY KÜÇÜK KESİME

“AKP iktidarının toplumun gelir dağılımı çarpıklığında ülkemizi getirdiği nokta, düşük ve orta gelir gruplarının, yani nüfusun yüzde 90’ını oluşturan 75 milyon vatandaşımızın ülke servetinde yüzde 32,5’lik paya, 8 milyon kişiden oluşan en üstteki yüzde 10’luk kesimin ise yüzde 67,5’lik paya sahip olmasıdır. Bir diğer deyişle, ülkemizin 8 milyonluk nüfusunun elinde bulundurduğu servet miktarı 75 milyonluk nüfusumuzun 2 katından fazladır."