Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen’in 5 Haziran'da ABD’nin de desteğiyle "teröre destek vermekle suçlayıp” ilişkilerini kopardıkları Katar ABD’den 12 milyar dolarlık savaş uçağı aldı

Ve ABD teröre destek verdi

Katar'ın 12 milyar dolar değerinde F15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzaladığı bildirildi. Anlaşmanın imza töreni için Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye'nin dün Washington'da ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'le bir araya geldiği belirtildi.

Söz konusu anlaşmanın "ABD'de 42 eyalette 60 bin kişiye istihdam sağlayacağı" bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, anlaşmanın "bölge ve ötesinde barış ve istikrarı destekleyeceği ve aşırılığa karşı yakın stratejik iş birliği sağlayacağı" da ifade edildi.

Savunmasına yetenek katacak
ABD Savunma Bakanlığının konuyla ilgili açıklamasında ise "Anlaşmanın Katar'ın savunmasına muazzam bir yetenek katacağı ve ABD ile Katar arasındaki karşılıklı güvenliğe yönelik iş birliğini artıracağı" vurgulandı.
Anlaşma, bazı Arap ülkelerinin Katar'a yönelik 5 Haziran'da diplomatik ve ekonomik abluka uygulamasının ardından geldi. ABD Başkanı Donald Trump da körfezdeki krize ilişkin yaptığı açıklamalarda Katar'a abluka uygulayan ülkelerin adımlarını desteklemişti. Trump, Doha yönetimini "terör örgütlerine finansman sağlamakla" suçlamıştı. Geçen yıl ABD Kongresinde Katar'ın 21 milyar dolar değerinde F15 savaşı uçağı alımı anlaşması onaylanmıştı. Washington'daki söz konusu anlaşma da bu çerçevede gerçekleşti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da "teröre destek vermekle suçladıkları" Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, söz konusu kararlardan birkaç gün sonra yayımladıkları ortak bildiride ise Katar tarafından desteklendiği öne sürülen, aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de yer aldığı 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunun "terörle irtibatlı" olduğu iddiasıyla "terör listesine" alındığını açıklamıştı.

***

HRW’den ABD’ye kınama
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD’nin uluslararası anlaşmalarla yasaklanan beyaz fosforun kullanılmasını aklama bahanelerinin geçersiz olduğunu bildirdi. HRW Silah Departmanı Direktörü Steve Goose’un açıkladığı raporda, beyaz fosfor bombalarının nasıl kullanıldığının önemi olmaksızın yerleşim alanlarında uzun süreçli ve tehlikeli etkileri olduğuna vurgu yapılarak, “Her ne sebeple olursa olsun bu gibi bombaların yerleşim alanlarında kullanılmasının ciddi sakıncaları vardır” ifadeleri kullanıldı.

“Çifte standart olmaması gerekiyor”
ABD’nin, Suriye ve Irak’ta sivillere zarar vermemek için gerekli önlemleri alması gerektiğinin altını çizen Goose, “Bu tür bombaların başka ülkelerde kullanılmasının kıyametleri kopardığı bir zamanda ABD koalisyonunun Rakka’da kullanması karşısında çifte standartlar olmaması gerekiyor” dedi.

Yerleşim yerleri ve burada yaşayan siviller üzerinde olumsuz etkilere yol açan silahların kullanılmamasına ilişkin uluslararası kanunların ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Goose, “ABD’nin Rakka’da beyaz fosfor kullanımını aklama bahaneleri geçerli değil. Bombaların Rakka’da kullanılması için de hiçbir geçerli neden bulunmuyor” diye konuştu.

“Beyaz fosfor ‘yasal şekilde’ kullanılıyor”
HRW’nin raporunda bu tür silahlar nedeniyle hayatını kaybeden olup olmadığıyla ilgili herhangi bir bilgi yer almadı. Goose’un, “Ne sebeple ve ne şekilde olursa olsun kullanılması doğru değil” sözleriyle eleştirdiği Amerikan ordusundan ise beyaz fosforun “yasal şekilde” kullandığı açıklaması yapıldı. HRW’nin raporunda, yüksek derecelerde yanan beyaz fosforun, çatışma bölgelerini aydınlatmak ya da dumanla karartmak için kullanıldığı da yer aldı.

Kara Mayınlarını Yasaklama Uluslararası Kampanyası’yla 1997 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alan Goose’un HRW için hazırladığı raporda, şunlar kaydedildi:

“Beyaz fosforun nerede, ne amaçla kullanıldığı önemli olmadığı gibi ne kadar kullanıldığı da önemli değil. Rakka ve Musul gibi kalabalık kentlerde bu tür silahların kullanılması korkunç ve uzun dönemli risk teşkil ediyor. Beyaz fosforun kullanılma amacı da belli değil. Amerika liderliğindeki güçler sivillerin en az zararı görmesi için bütün önlemleri almalılar.”

ABD’den yanıt gelmedi
HRW’nin raporunda yer alan suçlamalara ABD’den yanıt gelmezken, ABD ordusundan yapılan açıklamada, “Beyaz fosfor, hukuka uygun olarak, sivillere ve sivil yapılar üzerindeki etkisi değerlendirilerek kullanılıyor” ifadeleri yer aldı.

Durdurulamayan yanıklara yol açıyor
ABD’nin Rakka operasyonunda kullandığı iddia edilen beyaz fosfor, havaya karıştığı andan itibaren yanma reaksiyonuna giriyor. İnsan Hakları Örgütü’nün, ABD’nin Rakka’da kullanıldığını iddia ettiği 155mm cinsinde havada yanmalı beyaz fosfor akciğerlere çekilmesi durumunda ise vücutta içten dışa doğru durdurulamayan yanıklara yol açıyor. Mustafa Mert Bildircin