Ve perde…
Fotoğraf: BirGün

Eda KÖPRÜ YILMAYAN

Kafkas Tebeşir Dairesi
16 Kasım Çarşamba, saat 20.00
İstanbul Devlet Tiyatroları, Mecidiyeköy Sahne

Bertolt Brecht’in ölümsüz eseri ‘Kafkas Tebeşir Dairesi’, Can Yücel’in çevirisi, Kubilay Karslıoğlu’nun yönetimiyle İstanbul Devlet Tiyatroları’nda. Brecht, 1940’lı yıllarda sürgün olduğu dönemde Çin efsanelerinden oluşan ‘Tebeşir Dairesi’ masalından esinlenerek yazdığı oyunda; İkinci Dünya Savaşı’nın insanlığı ne hale soktuğunu ortaya koyar ve insanlık yararına ne olması gerektiğini anlatır.

***

Acındırma Propaganda Birimi
17 Kasım Perşembe, saat 20.30
Oyun Atölyesi

Oyun Atölyesi’nin yeni oyunu ‘Acındırma Propaganda Birimi’ gerçek bir hikâyeye dayanıyor. Otoriter yönetimin toplum ve birey üzerindeki etkilerini, eleştirel ve mizahi bir dille anlatan oyunda, sahnede Mustafa Kırantepe’yi, Hasibe Eren’i, Onur Özaydın’ı ve Ezgi Çoşkun’u izliyoruz. Yönetmen koltuğunda ise Muharrem Özcan var.

***

Mutlu Değilim Ama Kahrımdan da Ölmüyorum
18 Kasım Cuma, saat 20.30
Kadıköy Boa Sahne

Özge Korkmaz’ın yazıp yönettiği oyunda tanıdık bir kadının hikâyesini seyrediyoruz. Hasret. İçimizden biri. Henüz 30’lu yaşlarında. Dört yaşındaki çocuğuna uyku eğitimi vermeye çalışırken tanışıyoruz onunla ve başlıyor anlatmaya. Mutlu değil ama kahrından da ölmüyor. 2022 yılında Yeni Tiyatro Teşvik Ödülü’nü kazanan oyun terk perde, 70 dakika.

***

Yaftalı Tabut
19 Kasım Perşembe, saat 15.00 ve 20.30
İstanbul Şehir Tiyatroları, Fatih Reşat Nuri Sahnesi

Tarihin tozlu sayfalarına gömülü bir kadın; Fatma Nudiye, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen ‘Yaftalı Tabut’ oyunuyla gün yüzüne çıkıyor. Bilgesu Erenus’un yazdığı oyun devrimci bir kadının hikâyesi. Fatma Nudiye’nin mücadelesiyle birlikte Türkiye’de sosyalist düşünce akımlarının öncüsü Doktor Hikmet Kıvılcımlı’yı, Nâzım Hikmet’i görüyoruz. Fatma Nudiye’nin yaşamı yedi ayrı döneme ayrılmış ve bu yedi dönemi yedi farklı oyuncu canlandırıyor. Her biri ayrı ayrı büyük bir alkışı hak ediyor, sadece oynamıyor, Fatma Nudiye’nin ruhunu salona üflüyorlar. O nedenle yakalarına taktıkları ve oyunda Fatma Nudiye’yi simgeleyen, onun devrimci ruhunu temsil eden karanfilleri oyunun sonunda yakamıza takıp salondan ayrılıyoruz. Fatma Nudiye’nin yaşamına siz de tanık olmak isterseniz ‘Yaftalı Tabut’u kaçırmayın.

***

Dünya Yerinden Oynar
20 Kasım Pazar, saat 17.00’de
Das Das

Şebnem İşigüzel, ‘Ağaçtaki Kız’ oyununun ardından bu sefer ‘Dünya Yerinden Oynar’ oyunuyla Dasdas’ta. Mert Fırat’ın yönettiği oyunda yedi kadın özgürlükleri için yan yana, ele ele mücadele verir. Şarkıları İstanbul semalarında dolaşır. Tanıdık melodileri oyuncularla birlikte mırıldanmaya hazır olun. Ruhunuza iyi gelecek bir oyun sizleri bekliyor.