Ve Perde…

Eda KÖPRÜ YILMAYAN

Serçelerin Süvarisi
22 Kasım Salı, 20.30
Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi

Ruhi Su’nun öğrencisi müzisyen Sümeyra Çakır’ın sürgünde geçen yaşamı ilk defa Türkiye'de tiyatro sahnesinde. ‘Serçelerin Süvarisi’ adlı senfonik oyun, Almanya'daki sanatçıların kurduğu Güneş Tiyatrosu tarafından sahneye uyarlandı. Sümeyra Çakır’ın sürgünde yaşadıkları yine başka bir sürgün hikâyesiyle birlikte anlatılıyor.

***

Suzy Storck
23 Kasım Çarşamba, saat 20.30
Moda Sahnesi

Magali Mougel, Strasburg Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümünde uzun yıllar eğitmenlik ve Strasburg Ulusal Tiyatrosu’nda editörlük yapmış, 2014’ten itibaren tamamen oyun yazarlığına yönelmiş. Oyunları birçok dile çevrilen Mougel’in ‘Suzy Storck’ isimli eseri Türkçe’ye Reyhan Özdilek tarafından çevrildi. Özdilek aynı zamanda oyunda Suzy rolüyle karşımıza çıkıyor. Bir ev kadının yaşadığı dramı, açmazlarını, kendi kimliğinden uzaklaşmasını Reyhan Özdilek’in başarılı oyunculuğuyla seyrediyoruz.

***

III. Richard: Niçin Yaptım
24 Kasım Perşembe ve 25 Kasım Cuma saat 20.00
Alan Kadıköy

26. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında ilk defa seyirciyle buluşacak oyunun yönetmenliğini Mehmet Birkiye üstleniyor. III. Richard’a ise başarılı oyuncu Hakan Gerçek hayat veriyor. Oyunun hikâyesi 2012 yılında tüm dünyayı heyecanlandıran, İngiltere’nin Leicester şehrinde bir otoparkın altında kralın kemiklerinin bulunması haberi üzerine kurgulanıyor.

“Amaca giden yolda her şey mübahtır.” düşüncesiyle kral olmak için her türlü yola başvuran III. Richard, taht ile arasında kim varsa birer birer yok etmeye niyetlidir. Eğer tutkuyla bağlı olunan bir hedef varsa, uğrunda kötülüğe başvurmanın sorun olmadığını savunan Shakespeare’in ünlü karakteri, aslında herkesin de içten içe böyle olduğunu iddia eder. Mehmet Birkiye, çağdaş bir yaklaşımla sahneye koyduğu oyunda izleyicileri hedef ve tutku kavramlarını yeniden gözden geçirmeye davet ediyor.

***

Don Kişot’un Yeni Maceraları
25 Kasım Cuma, saat 20.00
Mecidiyeköy Büyük Sahne

Tarıq Ali tarafından yazılan, Türkçe’ye Çınar Tuncer tarafından çevrilen ‘Don Kişot’un Yeni Maceraları’ İstanbul Devlet Tiyatroları tarafından sahneleniyor. M. Nurullah Tuncer tarafından yönetilen oyunda yazar, romanın ana karakteri Don Kişot ve Sancho Panza’yı, Rocinante ve Katırı 21’inci yüzyıla getirip eski ve bilindik ahlaksızlarla karşı karşıya bırakır. Savaş, açgözlülük, etnik ve dini önyargılar, hayal kırıklığı yaratan bir aşk ve ekonomik kriz… Avrupa’dan Ortadoğu’ya doğru ilerleyen Don Kişot ve Sancho Panza gördükleri karşısında şaşırır, Rocinante ve Katır da her fırsatta Hegel, Sartre ve Adorno gibi felsefeciler üzerinden yaşananları yorumlayıp yeni tartışmalar açar.

***

Biraz Eksik Yaz Gecesi, Biraz Fazla Rüyası
26 Kasım Cumartesi, 20.30
Kumbaracı50

William Shakespeare’in; aşkla, sihirle, doğayla, insanla ve perilerle dolu komedisi “Yaz Gecesi Rüyası”, Can Doğan’ın çevirisiyle ve bir Kumbaracı50 uyarlamasıyla seyirciyle buluşuyor. Aşkı gördüğü yerde aklı karışan gecelerin perisi Puck, “o” yaz gecesi dönümünde sebep olduğu her şeyi tekrar tekrar anlatmaya mecburdur. İbretlik nefis bir masal belki, ya da kocaman şahane bir yalan, hatta belki de ayarı bozuk müthiş bir rüya... Kim bilir?

***

Son Ada
27 Kasım Pazar, saat 16.00 ve 20.30
Baba Sahne

Denizin ortasında unutulmuş bir ada… Son sığınak… Martılarla ve birbirleriyle barış içinde yaşayan insanlar... Emekliliğini huzur içinde geçirmek için adaya yerleşen, adayı her tür "anarşi"den kurtarmaya kararlı bir devlet başkanı… Zülfü Livaneli’nin sevilen kitaplarından, Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazanan ‘Son Ada’, Tiyatroadam’ın uyarlamasıyla tiyatro sahnesinde. Bir ütopyanın nasıl distopyaya dönüştüğünü seyrediyoruz.