Ve Perde…

Eda KÖPRÜ YILMAYAN

Ağladım
TARİH-SAAT: 16 Mayıs Salı, saat 20.30
YER: Caddebostan Kültür Merkezi

Hakkâri’nin Yüksekova’da görevli bir genç kadın, yalnız bir öğretmen: Şenay. 1990’lı yıllar… Yüksekova’da, bombalar patlıyor, çığlıklar, siren sesleri… Bir öğretmenin yaşadıklarına tanık oluyoruz. Şenay Öğretmen direnme coşkusuyla her şeye rağmen öğrencilerinin karşısında, kürsüde. Dilinde, yüreğinde, fikrinde tek bir cümle: ‘Yaşamak var özümüzde!’

İmparator
TARİH-SAAT: 16 Mayıs Salı, saat 20.30
YER: Yunus Emre Kültür Merkezi, İstanbul

Sahnede direnişin simgelerinden biri; Genco Erkal ’İmparator’ oyunuyla seyirciyi selamlıyor. İmparator; Etiyopya İmparatoru Haile Selasiye’nin 44 yıl süren saltanatını ve sonunu anlatıyor. Bir diktatörün neler yaptığına tanık olurken, saray yaşamını sarayın hizmetkârları anlatıyor. İmparator, 18 Mayıs Perşembe günü de Watergarden Performans Merkezi’nde olacak.

Tarla Kuşuydu Juliet
TARİH-SAAT: 21 Mayıs Pazar, saat 20.30
YER: House of Performance

Juliet bir oyun kahramanı olmayıp huysuz, mutsuz ve umutsuz bir ev kadını olarak karşınıza çıksa ne derdiniz? “Bu ne hâl Juliet!” mi? Peki Romeo, Juliet’in rüyalarını süsleyen bir adam olmayıp vurdumduymaz uyuşuk bir ev erkeğine dönüşse ondan ne beklerdiniz? Bulaşıkları yıkamasını mı? İlişki ebedi bir sıradanlıkta ilerlerken; devamlı yemek, içmek ve kavga etmek üçgeninde mi sıkışır kalırız? Peki Shakespeare yarattığı karakterlerin sürekli didişen evli bir çifte dönüşmesine tahammül edebilir miydi? Ephraim Kishon’un mizah dolu kurgusunda, intiharın eşiğinden son anda dönen Romeo ve Juliet sefalet ve perişanlık içindeki evliliklerinde 30 yılı geride bırakmıştır. Birbirlerine dünyayı zindan ettikleri günlerden birinde ise onları yaratan Shakespeare bu duruma bir son vermek için çıkagelir.

Nilgün Belgün’le Aşk ve Komedi
TARİH-SAAT: 
21 Mayıs Pazar, saat 19.00
YER: Küçük Tiyatro, Ankara

Sanatla nefes almak isteyenler içinNilgün Belgün’ün oyununu da ekliyoruz. Belgün’ün ‘İçimdeki Kadın Aşk ve Komedi’ adlı kitabından uyarlanan müzikli danslı gösterisinde, sanatçı, hayatını, anılarını, yaşadıklarını, şarkılar ve danslarla anlatıyor. Oyunu kimi zaman hüzünlenerek kimi zaman da kahkahalarla izleyeceksiniz.

Feramuz Pis
TARİH-SAAT:
6 Haziran Salı, saat 20.30
YER: Baba Sahne

Feramuz, Feriköy’de yaşayan Mardin göçmeni Süryani bir ailenin doğuştan özel gereksinimli çocuğudur. Feramuz’un ailesi dışarıdaki kocaman dünya ile var olma savaşını sürdürürken, Feramuz da benzer bir savaşı gerçek dünyasında kendi yöntemleriyle verir. Feramuz Pis! farklı tiyatro biçimlerinin birleşmesiyle düş ve gerçeğin sınırlarını ortadan kaldıran bir oyun.