Vekilliğe talep AKP’de düşerken CHP’de artış var
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

AKP’de millitvekilliğine yönelik talep geçmiş seçimlere göre düşerken CHP aday adaylığı başvuru süresini “yoğunluk” nedeniyle uzattı. Dün sona ermesi gereken başvuru süresini yarına kadar uzatan parti yönetimi, başvuru kriterlerine uymayan adayları ise elemeye başladı. Bazı aday adaylarına, aday yapılmayacaklarının iletildiği öğrenildi.


Edinilen bilgiye göre belediye başkanlarının ve belediye meclis üyelerinin istifa etmemesini ve görevlerini sürdürmesini isteyen parti yönetimi, bu kapsamda görevinden istifa edeceğini ve aday adaylığı başvurusunda bulunacağını ileten çok sayıda belediye başkanı ve meclis üyesini kararından vazgeçirdi. Kırklareli ve Ardahan Belediye Başkanlarının da istifa etmeden hemen önce uyarıldığı ve bu kararlarından vazgeçirildikleri bildirildi.

İNCESU’NUN SÜRPRİZ İSTİFASI

CHP’de istifa ve adaylık sorununa neden olan isimler arasında, Çankaya Belediyesi Meclis Başkan Vekili Özgür Erdem İncesu’nun da yer aldığı, parti kararına rağmen istifa eden İncesu hakkındaki kararın daha sonra verileceği ifade edildi. 13 Mart’ta başlayan adaylık başvuruları kapsamında CHP’ye hafta sonuna kadar 2 bin 500’e yakın ismin aday adaylığı başvurusunda bulunduğu bildirildi. Bu isimler arasında akademisyenlerin, eski ve mevcut milletvekillerinin, meslek odası temsilcilerinin yer aldığı ifade edildi. Adaylık için başvuranların sayısının beş bine ulaşmasının sürpriz olmayacağını ifade eden bir parti yöneticisi, “En az 2018’deki başvuru sayısının ikiye katlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan CHP TBMM Grubu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi için oybirliği ile karar aldı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, yarın YSK’ye başvurunun yapılacağını açıkladı.