Cinsel istismara maruz bırakılan 11 yaşındaki çocuğun velayetinin şüpheli babaya verilmesine karşı dava açan annenin duruşması yarın. Anne Aynur E., “Velayet cezalandırılması gereken istismarcıda” dedi.

Velayet istismar şüphelisinde

Yaren ÇOLAK

Maraş'ta yaşayan Doktor Aynur E., boşandığı idari hâkim Ş.K.’nin istismar ettiğini belirttiği oğlu için mücadelesini sürdürüyor. İdari hâkim olan baba tarafından 11 yaşındaki oğlunun 2 yaşından beri fiziksel şiddete ve istismara maruz bırakıldığını savunan anne Aynur E., babaya verilen velayet için yarın bir kez daha hâkim karşısına çıkacak.


Ş.K.’nin kendisine şiddet, oğluna ise istismar ettiğini belirten Aynur E., 2014 Ş.K.’den boşandı. Ancak çocuğun velayeti baba Ş.K.’ye verildi. Aynur E., 11 yaşındaki oğluna cinsel istismarda bulunduğunu söylediği Ş.K.’ye karşı açtığı hiçbir davayı kazanamadı. Mahkeme annenin akıl sağlığından şüphe edip rapor istedi. Aynur E., sağlıklı olduğuna dair düzenlenen raporu mahkemeye sundu fakat yine de çocuğunun velayetini alamadı. Çocuğunu İstanbul’da bir psikiyatriste götüren Aynur E., 2017’de İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan babanın çocuğa karşı uygunsuz davranışları olduğuna dair bir rapor aldı. Mahkeme tüm bu iddialara rağmen önce ‘çocuk 7 yaşına gelene kadar babasının yanında yatılı olarak kalmayacak’ kararı verdi. Ancak daha sonra karar bozuldu. Çocuğun, babasında yatılı kalması şeklinde değiştirildi.

BEN YAŞAYAN BİR ÖLÜ GİBİYİM

Cinsel istismara ilişkin 8 farklı rapor olduğunu söyleyen Anne Aynur E., velayetin babaya verilmesine tepkili. Aynur E., yarın Kahramanmaraş 4’üncü Aile Mahkemesi’nde görülecek olan davada velayetin babadan alınarak kendisine verilmesini talep ediyor. Yıllardır hukuk mücadelesi verdiğini söyleyen Aynur E., “Ben yaşayan bir ölüyüm. İstismarcı babanın cezalandırılması gerekirken çocuğun velayeti ona veriliyor. Birinci önceliğim velayetin bana verilmesi. Bunu yapan hâkimlerin cezalandırılması” dedi.

İstismar şüphelisi erkeğin ve ona yardım edenlerin cezasız kaldığının belirten Aynur E., istismarın raporlarla kanıtlandığını aktardı.

ÇOCUĞUN MENFAATİ GÖZETİLMELİ

İstismar olduğuna dair pek çok belge olmasına rağmen velayetin babaya verilmesinin hukuksuzluk olduğunu aktaran Avukat Seyit Sönmez, “Çocuğun üstün menfaati gereği bir karar verilmesini talep ediyoruz. Haklı ve adil olan çocuğun yararına bir karar çıkması olacak” diyerek çocuğun velayetinin annesine verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Davada etkin bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini ifade eden Sönmez, davanın pek çok hukuksuzlukla yürütüldüğüne işaret etti. Sönmez, “Hâkimlerle ilgili soruşturmalar çalıştığı yerde yapılmamalı. Ancak bu kadar hassas ve önemli bir davada soruşturma babanın görev yaptığı yerde yapılıyor. Kısacası süreç objektif ve bilimsel yürütülmedi. Bu çocuk için isteğimiz etkin bir soruşturma ve adaletin yerini bulması” diye konuştu.