Veli-der LGS’ye yönelik itirazlarını anlatacak. Veli-der Başkanı Kaya: Sınav kaldırıldı yalanıyla çocuklar rehavete kapıldı ve çalışmaktan uzaklaştı

Veli-Der Başkanı İlknur Kaya Bahadır: Sınavın kalktığı yalanıyla çocuklar rehavete kapıldı

BERİL ÇANAKÇI

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) bugün örgütlü olduğu her yerde Liselere Giriş Sınavı’na (LGS) itirazlarını anlatacak. İstanbul’da, İzmir’de, Muğla’da, Balıkesir’de Ayvalık ve Burhaniye’de, Antalya’da, Kocaeli’nde, Edirne’de, Bursa’da, Denizli’de, Uşak’ta Trabzon’da ve Ankara’da basın açıklaması yapılacak. Açıklama öncesinde Veli-der Başkanı İlknur Kaya Bahadır ile konuştuk. Kaya “Sınavları kaldırdık deniliyor. Ama bu büyük bir yalan, yine sınav yapılacak ancak bu sınav daha büyük bir adaletsizliği getirecek. Çünkü ailelerin bir kısmı sınav kaldırılmadığı için çocukları rehavete kapıldı ve çocuklarını çalışmaktan uzaklaştırdılar” ifadelerini kullandı.

Kaya “Senenin başında sınavların kaldırılmasıyla birlikte yürüttüğümüz bir çalışma vardı zaten. Çeşitli basın toplantıları, eylemler, etkinlikler yaptık. Yaptığımız çalışmalar sonrasında şunları da söylemiştik: Sınavları kaldırdık deniliyor. Ama bu büyük bir yalan, yine sınav yapılacak ancak bu sınav daha büyük bir adaletsizliği getirecek. Çünkü ailelerin bir kısmı sınav kaldırılmadığı için çocukları rehavete kapıldı ve çocuklarını çalışmaktan uzaklaştırdılar adrese dayalı gidecekler diye. Biz bunları takip ettik, velilerle toplantılar yaptık” dedi.

Bakanlık’tan cevap alamadı
Yerleştirme sistemiyle ilgili yönetmelik de açıklanınca daha da büyük sorunların ortaya çıktığını belirten Kaya şöyle devam etti: “Biz bunun yürütmesinin durdurulması için dava açtık Eğitim-Sen, Veli-der ve Öv-Der olarak. Çeşitli yerlerde toplantılar, imza stantları hatta imza toplayıp Ankara’ya imzalarımız gönderildi defalarca şubelerimizden. Ama bunların hiçbirine Bakanlık’tan cevap alamadık.”

Nitelikli okul ayrımına da değinen Kaya Şunları söyledi: “Özellikle bir Bakanın okulları nitelikli ya da niteliksiz olarak ayırmasının gayriciddi bir tutum olduğunu, konudan son derece bihaber olduğunu, insan psikolojisinden pedagojiden, çocukların eğitimden hiç anlamadığını gösteren bir açıklama bu. Bir Milli Eğitim Bakanı’nın böyle bir şeyi söyleme yetkisi asla olamaz Biz Milli Eğitim Bakanlığı’na bu görevini hatırlatıyoruz.”

***

Bütün veliler davetli

Veliler için bir çağrı mektubu yayımlayan Veli Der, şunları kaydetti: “LGS ile çocuklarımızı telafisi mümkün olmayacak sorunlar bekliyor. Çocuklarımızın gelecekleri için ses olmak zorundayız. Aylardır Veli Der olarak, TEOG sonrası getirilecek yeni sisteme karşı velileri, çocuklarımızın geleceğinden endişe duyan herkesi, kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri yürütüyor ve mücadele ediyoruz. Ancak gerek yetkililerin gerekse Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yaptığı açıklamalardan, yeni sistemde Bakanlığın ısrarcı olduğunu, uyarılarımızın ve itirazlarımızın karşılık bulmadığını görüyoruz. Bizler milyonlarız, birlikte başarabiliriz. Çocuklarımız için, geleceğimiz için ses olalım, çığlık olalım.

Çocuklarımıza sahip çıkmanın tam da zamanıdır.Yerleştirme kılavuzunun açıklanması 25 Haziran’a ertelendi.Tüm velileri ve çocuklarımızın, ülkemizin geleceğinden endişe duyan herkesi tercih sınırına, ev veya okul adresi üzerinden adres sınırlamasına,her öğrencinin istediği okulda eğitim görme hakkı vardır çağrısı ile imza kampanyasına,eyleme ve etkinliklere desteğe çağırıyoruz.”