Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, koronavirüs aşılarının petrol karşılığında temin edilebilmesi için öneride bulundu.

Venezuela Covid-19 aşısı karşılığında petrol teklif etti

ABD'nin ekonomik yaptırımları nedeniyle ekonomik krizin pençesindeki Venezuela'nın Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Covid-19 aşısı karşılığında ödemelerin petrolle yapılması önerisinde bulundu.

Maduro, devlet televizyonuna açıklamasında, “Venezuela’nın petrolü var, petrol gemileri ve petrol satın alabilecek müşterileri var. Petrol ticaretine hazırlıklıyız. Kimseye yalvarmayacağız. Petrol karşılığı aşı” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı, aşılara küresel erişim sağlamaya yönelik Dünya Sağlık Örgütü liderliğindeki Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (Covax) aracılığıyla aşı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

PETROL ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) kurucu üyelerinden Venezuela'nın ham petrol üretimi, 2019'dan bu yana ABD'nin Maduro'nun istifa etmesi için baskı yapmak amacıyla devlet petrol şirketine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle büyük ölçüde azaldı. Güney Amerika ülkesi, Şubat 2021’de günde 520 bin varil ham petrol üretse de bu miktar, 2013’te ürettiği günde 3 milyon varilin çok gerisinde kalıyor.

30 milyon nüfuslu Venezuela'da 25 Mart itibariyle 154 bin 165 Covid vakasına rastlandı ve 1.532 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.