ABD Başkanı Trump, Florida eyaletinde yaşayan Venezuelalı Amerikalılarla bir araya geldi. Venezuela gündemli konuşmasında sıklıkla sosyalizmi ve komünizmi hedef altı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu desteklemeye devam eden Venezuela ordu mensuplarını tehdit ederek, “Kendi geleceklerini, hayatlarını ve Venezuela’nın geleceğini, Küba ordusu tarafından kontrol edilen ve korunan bir adam için riske atıyorlar” dedi. Öte yandan, ABD’nin […]

Venezuela öfkesi sosyalizm kâbusu

ABD Başkanı Trump, Florida eyaletinde yaşayan Venezuelalı Amerikalılarla bir araya geldi. Venezuela gündemli konuşmasında sıklıkla sosyalizmi ve komünizmi hedef altı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu desteklemeye devam eden Venezuela ordu mensuplarını tehdit ederek, “Kendi geleceklerini, hayatlarını ve Venezuela’nın geleceğini, Küba ordusu tarafından kontrol edilen ve korunan bir adam için riske atıyorlar” dedi. Öte yandan, ABD’nin başlattığı ve Latin Amerika’daki sağcı iktidarlar ve AB tarafından da takip edilen muhalif Juan Guaido’yu tanıma kervanına Japonya da katıldı.

Sol korkusu

“Juan Guaido’nun ve Venezuela halkının yanındayız. Artık sadece Venezuela’da değil, Nikaragua ve Küba’da da sosyalizmin ve komünizmin sayılı günleri kaldı” ifadelerini kullanan Trump, Küba Devrimi’nin ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmaktan vazgeçmeyen 12 farklı ABD yönetimini aştığı gerçeğini unuttu. ABD’deki eşitlik arayışının, sosyalist fikrin güçlenmesinden duyduğu endişeyi son dönemlerde sıkça dile getirmeye başlayan Trump, konuşmasında birçok kez ‘ABD’nin asla komünist bir ülke haline gelmeyeceğini’ söyledi. Konuşmasının, son dönemlerde ABD basınında sıkça Venezuela üzerinden “sol demokrat” vekillere ve son dönemlerde yükselen grev dalgasına karşı karalama kampanyası yapılırken gelmesi de dikkat çekti.

Nazi benzeri konuşmalar

ABD Başkanı’nın, “Sosyalizm, Venezuela’yı tamamen harabeye çevirdi” şeklindeki sözlerini n üzerine Maduro, “Trump Miami’de, sosyalizmimizi sorgulayan eski bir söylemle ideolojileri yasaklamak ve Beyaz Saray’ın ırkçı düşüncesini zorla kabul ettirmek için neredeyse Nazi tarzında bir konuşma yaptı” dedi.

Öte yandan, Japonya, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıkladı. Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Japanyo hükümetinin Juan Guaido’ya olan desteğini belirterek, Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını duyurdu.

***

DAYANIŞMA KONSERİ

Venezuela İletişim ve Bilgilendirme Bakanı Jorge Rodriguez, yaptığı açıklamada, “Hands off Venezuela” (Ellerinizi Venezuela’dan çekin) kampanyası çerçevesinde 22 Şubat Cuma ve ABD destekli muhalefetin “insani yardımların” giriş tarihi olarak gösterdiği 23 Şubat Cumartesi günü Kolombiya sınırında büyük bir konser düzenleyeceklerini söyledi. Venezuela’yı Kolombiya’ya bağlayan Simon Bolivar Uluslararası Köprüsü üzerinde yapılacak konserde çok sayıda yerel ve yabancı sanatçının sahne alacağını belirten Rodriguez, “Tüm dünyadan insanlar, bu sevgi, dayanışma ve Venezuela halkına karşı yürütülmeye çalışılan saldırıyı kınama mesajında yer alacak” dedi.