Venezuela’yı aşısız bırakma hamlesi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Venezuela'nın uluslararası aşı sistemine ödemeleri ABD yaptırımları nedeniyle engelleniyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin, Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (COVAX) yaptığı ödemelerin bir kısmının dondurulmasına uyguladığı yaptırımlarla neden olan ABD'ye tepki gösterdi. COVAX'ın yetkilileri tarafından Venezuela yönetimine gönderilen belgeyi gösteren Maduro, "Venezuela'nın COVAX'a yapması gereken ödeme için 'Swiss Bank UBS' bankasına yatırdığı paranın 10 milyon doları dondurulmuş durumda" dedi, ABD Başkanı Joe Biden'dan bu paraların serbest bırakılmasını istedi. Maduro, COVAX'ın aşıları acil olarak göndermeye başlaması için "yeteri kadar parası" olduğunu vurgulayarak, "Program'ın aşıları Venezuela'ya göndermemesi için hiçbir bahanesi yok" diye konuştu.


Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, COVAX'ın İsviçre bankası UBS'den toplam 4,6 milyon dolar tutarındaki dört operasyonun "engellendiği ve soruşturma altında olduğu" bilgisini aldığını gösteren mektubu sosyal medyada paylaşmıştı. Venezuela Dışişleri Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez de "ABD lobisinin arkasına saklanan finansal sistem, Venezuela nüfusunun bağışıklığını sağlamak için kullanılabilecek kaynakları engelleme gücüne sahip" tepkisi vermişti. Maduro hükümeti bu yıl, ABD'de dondurulan fonları kullanarak COVAX aşıları için ödeme yapabilmek için ABD'nin vekili "muhalefet lideri" Juan Guaido ile müzakerelere başlamıştı. ABD ve İngiltere Venezuela'nın yurtdışındaki tüm varlıklarına el koyup bunları "Venezuela devlet başkanı" ilan ettikleri Guaido'ya vermişlerdi. Guaido bu parayı lüks hayatı için kullanmakla gündeme gelmişti. Venezuela'nın engellenen ödemelerle Johnson&Johnson ve Novavax aşılarını alması hedefleniyordu.

***

30 bin çocuk Covid-19’dan ailesini yitirdi

Covid-19 pandemisinin en ağır etkilerinin görüldüğü Hindistan'da salgın sırasında 30 bin çocuk ebeveynlerini kaybetti. Ulusal Çocuk Hakları Komisyonu'nun (NCPCR) sunduğu rapora göre, 26 bin 176 çocuk anne ve babasını kaybetti, 3 bin 621 çocuk yetim kaldı ve 274 çocuk terk edildi. Aşılama çalışmalarının yetersiz kaldığı ülkede Covid-19 nedeniyle günde 4 bin kişi hayatını kaybediyor, bu zamana dek 370 bin kişi ülkede koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.