Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, altı başlıkta yılsonuna kadar ÖTV ve KDV indirimine gidileceğini duyurdu. Piyasadan gelen ilk tepkiler indirimlerin krize çare olmayacağı yönünde

Vergi-ÖTV indirimi  piyasayı kurtarmaz

Haber Merkezi

Bakan Berat Albayrak’ın temel sektörlerde yaşanan durgunluğu aşmak için altı başlıkta ÖTV ve KDV indirimi açıklaması piyasalarda çözüm olarak algılanmadı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın müjde olarak sunduğu indirime gelen itirazlar şöyle:

Faizler çok yüksek: ÖTV ve KDV indirimi olsa da banka faizlerinin yüzde 30’larda seyir etmesi sektörlerde istenilen canlanmayı yaratamaz. Faizler yatırım için çok yüksek. Üstelik temel harcama kalemlerinde yaşanan yüksek artış hane halkının belini bükerken, konut, araç gibi kalemlere sıra gelmez.

Döviz artışı nedeni ile fiyatlar çok yukarda: Ağustos ayından beri yüksek seyreden döviz yüzünden fiyatlar çok yukarıda. KDV ve ÖTV indirimi hatta sıfırlamasına rağmen fiyatlar hala 2 ay öncesinden yukarıda.

Mali disiplin bozulur: MB enflasyona dikkat çekerken, bütçede tasarruf tedbirleri öngörülürken böyle bir düzenleme mali disiplini kökünden sarsar. Özellikle MB’nın ekonominin gidişatına dair disiplin vurgusuyla yaptığı açıklamanın hemen ardından yaşanan gelişme topyekûn mücadele söylemini boşa düşürdü. Bu indirim aynı zamanda enflasyon tahminlerinin şimdiden revize edilmesi anlamına gelir. Özellikle dış yatırımcı için Türkiye belirsizliğini korumaya devam edecek.

Geç kalındı: İndirime dair bir başka eleştiri de geç kalındığına dair. Bazı sektörlerde 2019 planlamasının bile yapıldığı bir tarihte atılan adımın etkisinin sınırlı kalacağı savunuluyor. Üstelik bu indirimler iki ay gibi bir süre ile sınırlıyken.
Seçim yatırımı: İstihdamı yüksek sektörlerde büyük çöküşlerin en azıdan seçimler sonrasına ertelenmesi için atılan bir adım. İnşaat, otomotiv ve mobilya sektörlerine pansuman uygulanmış oldu.

***

Hangi sektörler indirim aldı

Konut: Satışlarında KDV oranlarında yüzde 18'den 8'e indirim uygulaması yılsonuna kadar devam edecek.

Mobilya: KDV yüzde 18'den 8'e inecek.

Beyaz eşya: Yıl sonuna kadar ÖTV'yi sıfıra indirildi.

Otomotiv: 1600 CC altı motorlu araçlarda ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirim yapıldı. Ticari araçlarda KDV'yi yüzde 18'den yüzde 1'e indirildi.