İBB Başkanı İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada bugün bir kez daha hâkim karşısına çıkacak. İmamoğlu’nun hakaret etmediğini vurgulayan Avukat Polat, “Ceza hukuksuzluk olur” dedi.

Verilecek her ceza hukuksuzluğun ispatı
Fotoğraf: Depo Photos

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davanın 7. duruşması bugün Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan İmamoğlu hakkında dört yıl bir aya kadar hapis cezası ve “siyasi yasak” isteniyor. İddianamede, mağdur sıfatıyla dönemin YSK Başkanı Sadi Güven ve üyeler Erhan Çiftçi, Faruk Kaymak, İlhan Hanağası, Kürşat Hamurcu, Muharrem Akkaya, Nakiddin Buğday, Refik Eğri, Cengiz Topaktaş, Yunus Aykın ve Zeki Yiğit yer alıyor. Davanın önceki duruşmasında Kartal Kaymakamlığı, ilçe genelinde her türlü toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşünü ‘kamu düzeni ve kamunun esenliğinin bozulması ihtimali’ni gerekçe göstererek yasaklamıştı.

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Sakın ola yeni bir adaletsizlik yaşatmaya niyet etmeyin. Bu kara komedinin sona ermesini bekliyoruz. İmamoğlu’nu iktidarın aciz hesaplarına asla yedirmeyeceğiz” dedi. İktidarın, İstanbul’u iki kez kaybetmeyi içine sindiremediğini bildiklerini söyleyen Torun, "Her türlü baskıya rağmen, başkanımızın hizmetlerine engel olamadıkça, uykularının kaçtığını biliyoruz. Bu nedenle, başkanımızın önünü kesmek için hukuksuz davalardan medet umduklarını da iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.

BEKLENTİMİZ BERAAT

BirGün’e konuşan İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, davanın hukuki bir dayanağının olmadığını söyledi.

Polat, “Düzenlenen iddianamede siyasi yasak talep ediliyor. Ancak davanın ve dosyanın içeriğine baktığımızda böyle bir temelden yoksun bir dava. İptal olması gereken bir dava. Açıldıktan sonra da devam etmemesi gereken bir dava. Çünkü Sayın İmamoğlu tarafından Yüksek Seçim Kurulu üyelerine yönelik herhangi bir hakaret, herhangi bir söz, herhangi bir atıf dahi yok” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İBB Başkanı İmamoğlu arasında karşılıklı söylenmiş sözlerin söz konusu olduğunu ifade eden Polat, “Sayın İmamoğlu, Soylu'nun ‘ahmak’ ifadesini kendisine iade etmişti. Nitekim davaların devamı sırasında da Soylu kendisine yönelik söylendiği iddiasıyla şikayette bulundu. O dosya açık ve soruşturması devam ediyor. Dolayısıyla normal koşullarda bizim beklentimiz tamamen temelsiz davanın beraatle sonuçlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

Polat sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü duruşmada usul yönünden yerine getirilmesi gereken işlemler var. Tanıklarımız dinlenecek. Bugün bir karar çıkacağını değerlendirmiyorum. Herhangi bir ceza kararı çıkar ise bu aşamada bunun istinat ve temyiz süreci var, o süreçleri takip edeceğiz. Herhangi bir ceza çıkması tamamen hukuksuz sonuç olur.”

DAVANIN KAYNAĞI

İmamoğlu, 30 Ekim 2019’da Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne İstanbul Büyüksehir Belediye Baskanı olarak katıldı. İmamoğlu bu kongrede yapmış olduğu konuşmada, seçim sürecinde kamu kaynaklarının iktidar lehine sınırsız bir sekilde kullanıldığını, seçim süresince toplumu bölen ve kutuplaştıran dil kullanıldığını, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalarını, devletin haber ajansı Anadolu Ajansı’nın seçim sonuçlarını manipüle etmek istediğini aktardı. iktidarın manipülasyonla kazanamadığı 31 Mart seçimini yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu kararı ile iptal ettirerek kazanmak istediğini vurgulayarak siyasi eleştirilerde bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu kongreden beş gün sonra İmamoğlu’nun kongrede yapmış olduğu konuşmasına ilişkin "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum, bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

SOYLU’YA İADE ETTİ

Aynı gün, Bakan Soylu’nun sözlerini hatırlatan İmamoğlu, "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa' da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" diyerek Bakan Soylu’nun sözlerini kendisine iade etti.

Ardından Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından 15 Kasım 2019 tarihli müzekkere ile yapılan suç duyurusundan hareketle T.C. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na karşı dava açıldı.

***

HABERLERE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu'nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasına bakan eski hâkimin "İmamoğlu'na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi" dediğini iddia etmesinin yankıları sürüyor. Terkoğlu'nun, hâkime Ekrem İmamoğlu'nu siyasi yasaklı hale getirecek karar vermesi telkininde bulunulduğunu öne sürdüğü yazısına ve ilgili haberlere erişim engeli getirildi. Öte yandan Hürriyet yazarı yandaş Abdulkadir Selvi, dünkü yazısında "Siyasi yasaklı olması demek İmamoğlu’na hayat öpücüğü gibi gelir" dedi.