Veysel Güney yolumuzda yaşıyor

Haber Merkezi

12 Eylül askeri darbesinden sonra tutuklanan ve 10 Haziran 1981 tarihinde Gaziantep E Tipi Cezaevi’nde idam edildikten sonra bedeni kaybettirilen Devrimci Yolcu Veysel Güney anıldı.

Güney’in 41’inci yıl dönümünde SOL Parti tarafından yapılan açıklamada, “Veysel Güney devrimci yolumuzda yaşıyor” denildi.

1957 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Davulkulu Köyü'nde doğan Güney, çocukluk yıllarını mezrada hayvancılık ve tarımla uğraşan ailesiyle birlikte geçti. Okul dışı zamanlarında çobanlık yapıyordu.

Veysel Güney, ilkokulu bitirdikten sonra Hasan Çelebi nahiyesine gitti. İzmir Erkek Sanat Enstitüsü'nden sonra da liseyi Malatya'da tamamladı. 1975'te İsdemir Karabük Montaj Şantiyesi'nde elektrikçi olarak çalışmaya başlayan Veysel Güney, İskenderun Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü'nü de bitirdi.

Devrimci Yol davasında yargılanan Veysel Güney, 11 Haziran 1981'de 24 yaşındayken idam edildi. Ne gözaltına alındığında ne de cezaevinde, görüş izni alamayan Güney ailesi, oğullarını son kez idama götürülürken askeri aracın içinde çok kısa bir süre için görebildi. Öldürüldükten sonra bedeni kaybedilen Veysel Güney için Davulku köyünde anıt mezar yapıldı.

Güney'in son mektubu, 25 yıl sonra ailesine iletildi. “Ben kimseyi öldürmedim, suçsuzum” diye yazan Güney, mektubunu tek dörtlük bir şiir ile sonlandırdı: “Mezarımı yol kenarına kazın/ Üzerine devrim şehidi yazın/ Başına yumruklu yıldız kazın/ Gidiyorum ölümsüzlüğe hoşçakalın...”