11 Haziran 1981'de idam edilen 'Devrimci Yol Davası' sanığı Veysel Güney'in bulunduğu açıklanan mezarından alınan doku ve kemiklerin değiştirildiği öne sürüldü. DNA testi sonucu kemiklerin Güney'e ait olmadığı anlaşıldı

12 Eylül askeri darbesinin ardından, "güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girerek bir teğmenin ölümüne neden olduğu" iddiasıyla tutuklanan ve birkaç ay içinde apar topar yargılanıp yeterli delil olmadan 11 Haziran 1981'de 24 yaşında idam edilen "Devrimci Yol Davası" sanığı Veysel Güney'in bulunduğu açıklanan mezarından alınan doku ve kemiklerin değiştirildiği öne sürüldü.

Defin görevlisinin yer göstermesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı'nın açıklaması üzerine Gaziantep Eski Mezarlığı'ndan alınarak Adli Tıp Kurumu'na gönderilen doku örnekleri üzerinde yapılan DNA testi cesedin Veysel Güney'e ait olmadığını bildirdi.

İdamın üzerinden 25 yıl geçtikten sonra bulunduğu mezarlık defin görevlisinin yerinin gösterdiği mezarın Veysel Güney'e ait olmadığının açıklanması şaşkınlıkla karşılandı. Güney'in arkadaşları ve ailesi Veysel'in mezarından alınan kemiklerin Adli Tıp'a gönderilmeden önce değiştirildiğini iddia etti.

Veysel Güney'in idamının ardından cenazesi resmi tutanaktaki "Gömülmek için babası Ali Güney'e teslim edilmek üzere Sıkıyönetimde görevli Komando Bölük Komutanı Yzb. Burhan Erdem'e teslim edildi" belgesine rağmen ailesine verilmedi ve gömüldüğü yer de bildirilmedi.

Güney ailesi olayın ardından ısrarlı çabalarına rağmen Veysel'in mezar yerini öğrenemedi ve umudu kesti. Aradan 25 yıl geçtikten sonra 78'li arkadaşları Veysel Güney'in mezarının bulunması için kampanya başlattı. Aynı günlerde Güney'in yakalanması ve infazında görevli savcı Mete Göktürk, anılarını yazdığı kitapta "Veysel'in olayda silah kullandığına ilişkin kanıt elde edememiştik" diyerek 12 Eylül'ün "olağanüstü" koşullarında idamın gerçekleştirildiğini anlattı.

MEZARI DEFİN GÖREVLİSİ GÖSTERDİ
İdamın üzerinden 25 yıl geçtikten sonra ortaya çıkan gerçek üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü, Güney'in mezarının bulunduğunu açıkladı. Mezarlıklar Müdürlüğü'nden gelen resmi yanıtta Veysel Güney isminde kayıtlı bir mezar bulunmadığı ancak 9 Haziran 1981 tarihinde kimliği bilinmeyen bir kişinin defin işleminin yapıldığı belirtildi. Mezarlıklar Müdürlüğü'ndeki kayıtlara göre bu kişinin ölüm nedeni idam ve cenazenin teslim alındığı yer ise orduevi. İsminin açıklanmasını istemeyen o dönemin defin görevlisi de mezarın yerini gösterdi. Veysel'in idamı 9 Haziran 1981'de Resmi Gazete yayınlandı. Bir de o dönemde Veysel'den başka kimse idam edilmedi.

»DERİN KUŞKU
VEYSEL'e
ait olduğu açıklanan mezardan alınan doku örneklerinin Gaziantep'e geri gönderildiği gün gazetelerde çıkan "Yol kenarında mühürlü iskelet" haberine dikkat çeken Mersin ve Gaziantep 78'liler Araştırma ve Dayanışma Derneği yöneticileri, bu haberin derin kuşku yarattığını ifade etti.

Açıklamada, "Adli makamlarca Adli Tıp Kurumu'na gönderilen kutu içinde olduğu ve beraberinde resmi evrakların da bulunduğu bu mühürlü iskelet tarihsel bir tesadüf müdür" diye soruldu.

78'liler yaptıkları açıklamada Veysel Güney yargılamasının yeniden yapılması için hazırlık yaptıklarını, başta Veysel'in cenazesini ailesine teslim etmeyen Yüzbaşı Burhan Erdem olmak üzere dönemin tüm sorumluları hakkında dava açacaklarını bildirdi. Açıklamada "Öncelikle DNA test sonucuna itiraz edeceğiz. Belge ve anlatımlar üzerine açılan mezarın Veysel Güney'e ait olduğunu düşünüyoruz. Veysel'e ve kaybettiğimiz binlerce kardeşimize verdiğimiz sözü mutlaka tutacağız" denildi.