Vicdani redci Mehmet Bal’ın tutulduğu Hastal Askeri Cezaevi’nden 13 Haziran’da Adana 6. Kolordu Askeri Cezaevi’ne sevkedildiği bildirildi. Mehmet Bal bugün 6. Kolordu Askeri...

Vicdani redci Mehmet Bal’ın tutulduğu Hastal Askeri Cezaevi’nden 13 Haziran’da Adana 6. Kolordu Askeri Cezaevi’ne sevkedildiği bildirildi. Mehmet Bal bugün 6. Kolordu Askeri Mahkemesi’nde hakim karşına çıkarılacak. Bal’ın avukatı Suna Coşkun, müvekkilinin duruşmasının bugün görüleceğini belirterek, “Kamuoyunu Mehmet Bal’a yapılan insanlık dışı muameleye karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

Suna Coşkun yaptığı yazılı açıklamada, Bal’ın 8 Haziran’da gözaltına alınarak Beşiktaş İnzibat Komutanlığı’na getirildiğini belirterek, “Nezarethanede nöbetçi askerler tarafından dayak atılarak hakarete uğramıştır” dedi. Coşkun, sonraki gün ise 3. Kolordu Hasdal Cezaevi’ne götürülen Bal’ın koğuşuna konulacağı esnada nöbetçi astsubay tarafından koğuş görevlisinin “Bunu size teslim ediyorum, siz ne yapacağınızı bilirsiniz, gerekeni yapın” diyerek telkinde bulunduğunu belirtti.

Coşkun, açıklamasında şunları kaydetti: Bal orada bulunan 3-4 kişi tarafından önce kalın bir sopa ile dövülmüştür. Daha sonra hep birlikte duşun altına götüren bu şahıslar, soğuk suyu açarak, sırtı şahıslara dönük bir pozisyonda dizüstüne oturtularak uzunca bir süre kuyruk sokumuna beline ve sırtına atılan tekmelerle soğuk suyun altında vurmaya başlamışlardır. Bu işkence Bal bayılıncaya kadar devam etmiştir. Sabah ise Gümüşsuyu Askeri Hastanesi’ne götürülmüştür ve serum takılmıştır.

Coşkun, müvekkili Bal’ın zorla saçının kesilmesini ve tek tip elbise giydirilmesini, gördüğü tüm işkence eylemlerini protesto etmek amacıyla 9 Haziran’dan itibaren açlık grevine girdiğini belirtti. Bal’ın 16 Haziran’da duruşmasının görüleceğini belirten Coşkun, “Kamuoyunu vicdani redci Mehmet Bal’a yapılan insanlık dışı muameleye karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

 

***

ÇHD: Vicdani red haktır

ÇaĞdaŞ Hukukçular Derneği (ÇHD) vicdani red hakkının pek çok ülkede uygulandığın belirterek Mehmet Bal’ın serbest bırakılmasını istedi. Dernekten yapılan açıklamada, “Türkiye’de ‘askerliği’ ve ‘vicdani reddi’ tartışmaya açanların gözaltı, tutuklanma, işkence ve kötü muameleyle ‘terbiye edilmeleri’ uygun görülmektedir” denildi.

Mehmet Bal’ın yaşadıklarının devletle vatandaş arasındaki ilişkide “hukuk”un değil “gücün” tercih edildiğini gösterdiğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi: “Mehmet Bal’ın ‘askerlik yapmayı’ reddetmesinden sonra adli takibata uğramasına ve tutuklanmasına rağmen inandığı değerleri ve davranış tarzını savunmaya devam etmesi karşısında kendisine işkence edilmesi uygun görülmüştür. Avukatları konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştur. Bal’ın ve vicdani reddini açıklayan diğerlerinin karşı karşıya bırakıldıkları zora dayalı ikilem ‘kırk katır mı kırk satır mı’ sadece onları değil, bu toplumun tek tek tüm bireylerini tehdit etmektedir. Tüm kamuoyunu ‘zor’a karşı özgürlüklerini ve haklarını savunan Mehmet Bal’ın ve arkadaşlarının mücadelesinin takipçisi olmaya çağırıyoruz.” Özlem Zorcan Ankara