İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Vicdani Ret Komisyonu tarafından düzenlenen ‘Tüm Yönleriyle ile Vicdani Ret” konulu panelde konuşan Ankara Üniversitesi....

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Vicdani Ret Komisyonu tarafından düzenlenen ‘Tüm Yönleriyle ile Vicdani Ret” konulu panelde konuşan Ankara Üniversitesi Akademisyenlerinden Ertuğrul Cenk Gürcan, “Vicdani ret zorunlu askerliğin, ölmenin ve öldürmenin reddedilmesi karşısında yaşama hakkının savunulmasıdır” dedi.

Gürcan, Mülkiyeliler Birliği Vakfı’nda gerçekleştirilen panelde, “Eline silah almamak, karşındakinin yaşam hakkına saygı duymaktır. Yani vicdani redde başkasını öldürmemek ve aynı zamanda öldürülmemek hakkı savunulmaktadır. Diğer insan haklarının da temeli olan ‘yaşama hakkı’ gereğince vicdani ret, meşrudur” diye konuştu.

 

‘ORDU-MİLET’ İLE HESAPLAŞMA

Mazlum Der Eski Genel Başkanı Ayhan Bilgen ise vicdani reddin Türkiye’deki militarist anlayışla hesaplaşmanın bir yolu olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Kimse laik bir devlette Kemalizm için şehit olacağını düşünmüyor. Bu anlamda hem resmi ideoloji hem de zorunlu askerlik kavramı muhalif ideolojilerden besleniyor. Vicdani ret ‘ordu-millet’, ‘peygamber ocağı’ gibi kavramlarla hesaplaşmak anlamına da geliyor. Vicdani ret, romantizm değil, savaşsız, silahlardan arınmış bir dünya projesidir. Vicdani ret hareketi dar çevrelerden çıkıp, genişleyen halkalarla savaş karşıtı hareketlerle, kadın hareketleriyle, çevre hareketleriyle buluşmalıdır. Vicdani ret bu ülkede hak olacaksa bu da sivil itaatsizlikle gerçekleşecektir.”

 

BÜTÜN TOPLUMU İLGİLENDİRİYOR

Panelin kolaylaştırıcısı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden ve gazetemiz yazarı Mithat Sancar da Türkiye’de militarizmin toplumsal hayatın her yanında olduğunu belirterek, “Militarizm toplumun, geniş kesimlerin canını yakıyor. Dolayısıyla vicdani ret, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiriyor” dedi. Cihan Eligüzel Ankara