85 yaşındaki Yusuf Kaplan sağlık sorunları nedeniyle vücudunun yüzde 79’unu kullanamaz hale gelmişken, bir kez bile hâkim karşısına çıkarılmadan örgüte yardım yataklık...

Tunceli Devlet Hastanesi"nin Mart 2008 tarihinde verdiği "Vücudunun yüzde 79"u sağlığını kaybetmiştir" yazılı rapora rağmen "örgüte yardım ve yataklık yapmak" iddiasıyla tutuklanan 85 yaşındaki Yusuf Kaplan yaklaşık 3 aydır cezaevinde tutuluyor. Yaşının tespiti için Adlı Tıp Raporu"nu bekleyen Kaplan"ın avukatı müvekkilinin sağlık durumunun kötü olması nedeniyle cezaevinde yaşamını yitirmesinden korktuklarını belirtti.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi"nin, "örgüte yiyecek temin ettiği" iddiasıyla hakkında tutuklama verdiği ve yaklaşık 3 aydır Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi"nde tutulan Yusuf Kaplan "adalet" bekliyor. Kendisine verilen raporda kalp yetmezliğinden koroner arter hastalığına, görme sorunundan solunum sistemi rahatsızlığına kadar birçok hastalığı bulunan Kaplan"ın avukatı Hüseyin Aygün, müvekkilinin tahliye edilmesini istedi.

 

HİÇ HÂKİM KARŞISINA ÇIKMADI

Yargılama süresi boyunca hiç hâkim karşısına çıkmayan Kaplan"ın yalnızca bir kez ifadesi talimatla alındı ve yasalarda avukatsız hiçbir yargılamanın yapılamayacağı belirtilse de Kaplan, avukatsız olarak yargılandı. Yargılama sonucunda mahkeme, 20 Aralık 2005 tarihinde "Yasadışı örgüte yardım ve yataklık ettiği" iddiasıyla Kaplan"a 3 yıl dokuz ay hapis cezası verdi. Mahkeme gerekçeli kararında "Kaplan"ın evine gelen örgüt mensuplarına yiyecek temin ettiği ve bu nedenle suç işlediğini" iddia etti. Kaplan, karar üzerine dosyayı temyiz etmek amacıyla Yargıtay"a götürdü. Fakat Yargıtay 9. Ceza Dairesi geçtiğimiz Nisan ayının sonunda mahkemenin kararını onayladı. Kararın Yargıtay tarafından da onaylanması üzerine, hakkında "tutuklama" kararı çıkan Kaplan, Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi"ne gönderildi.

 

"ERBAKAN"IN DURUMUNA BENZİYOR"

Müvekkilinin sağlık durumu ve yaşının tespiti için İstanbul Adlı Tıp Kurumu"na yazı yazıldığını ve sonuçlarını beklediğini belirten Aygün, "Psikolojisi kötü. Biz orada yaşamını yitirmesinden korkuyoruz. Terör suçu olduğu için Necmettin Erbakan"da uygulanan özel durum, yani cezasını evde çekme durumu olmuyor yasalara göre. Ama bir insanın cezaevinde yatamayacak derecede hasta ve yaşlı olmasına hukuk muhakkak anlayış göstermeli. Onun cezaevinde ölmesi adalet düzeninin sağlamıyor. Erbakan için nasıl özel bir düzenleme isteniyorsa bunda da öyle olmalı. Adalet duygusu zarar görür bu durumda. Çifte standart söz konusu" şeklinde konuştu.

Kaplan"ın kızı Hacer Kaplan da babasının 30 kişilik bir odada kaldığını hatırlatarak, "Nefes alamıyor, sağlık problemi ile ilgili dilekçe verdik. Adalet Bakanlığı"na başvurduk. Tunceli Cezaevi"ne sevkini istedik. Bu durumu milletvekilleri aracılığıyla Meclis’e taşımayı düşünüyoruz" dedi.

RÜŞTÜ DEMİRKAYA DİHA