Rusya’yı kuşatan NATO, Vilnius’taki zirvede İsveç’in üye olması için bastırıyor. Ukrayna Lideri Zelenski ise zirvede destek bulabilmek için Avrupa turuna çıktı. Kremlin’den de ‘‘Gözümüz üzerinde’’ açıklaması geldi.

Vilnius yolunda görüşme trafiği
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

NATO, Rusya’yı kuşatma planında “eksik parça” İsveç’in üyeliği için bastırırken, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesi liderlerin görüşme trafiği hız kazandı. İsveç, ABD ve diğer müttefiklerinin desteğiyle, Rusya’nın “burnunun dibinde” düzenlenecek zirveye ittifak üyesi olarak girmek istiyor. Türkiye ziyareti öncesi Çekya’da konuşan Ukrayna lideri Zelenski ise, üyeliğe ilişkin zirvede somut adımlar beklediğini söyledi.

Zirve öncesi Brüksel’de yapılan Türkiye-Finlandiya-İsveç Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı’nda İsveç’in NATO üyeliğine Türkiye’den yeşil ışık gelmedi. İki ülke arasında kapanması gereken mesafeler olduğunu belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, pazartesi günü Vilnius'ta “farklılıkları gidermek için” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un katılacağı bir toplantı düzenleyeceğini kaydetti.

Ukrayna’nın ittifaka üyeliğinin de Vilnius’ta görüşüleceğini kaydeden Stoltenberg, zirvede somut adımlar beklediğini söyledi. “NATO’nun kapısının açık olduğu konusunda anlaştık” diyen Stoltenberg, Ukrayna’nın savaşı kazanmadığı için üyeliğin henüz söz konusu olmadığını söyledi.

Stoltenberg, ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası temin etme planına ilişkin hangi silah veya mühimmatı sağlayacağına her NATO üyesinin kendisinin karar vereceğini belirtti. Stoltenberg, “Misket bombaları savaşta zaten her iki tarafça daha önce kullanıldı. Rusya saldırmak için kullandı. Ukrayna ise kendini savunmak için kullanıyor” diye konuştu.

Öte yandan İstanbul’da katıldığı bir programda konuşan Erdoğan, İsveç’in geçen sene Madrid’de düzenlenen NATO zirvesinde verilen sözleri tutması gerektiğini vurgulayarak “Teröre kucak açan ülkelere destek vermeyiz” dedi.

ZELENSKİ’NİN TURU

Zirve öncesi NATO üyesi ülkelere “tur” düzenleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise, Türkiye ziyareti öncesi gittiği Çekya’da Başbakan Petr Fiala ve Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile bir araya geldi. Pavel ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Zelenski, “NATO kapısının açık olduğuna ilişkin 10 yıldır süren söylemden çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu” söyledi.

Zelenski, Prag ziyaretinin ardından Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapmak üzere İstanbul’a geleceği açıklandı. Görüşmede ana gündemin Rusya’nın uzatmayı düşünmediği 17 Temmuz’da sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yanı sıra Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takası olacağı belirtildi.

YAKIN TAKİPTEYİZ

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise, Erdoğan ile Zelenski arasındaki görüşmeyi yakından takip ettiklerini belirtti. Görüşmeyi “önemli” olarak niteleyen Peskov, “Sonucunu yakından takip ediyoruz. Erdoğan ve Zelenskiy arasında konuşulanlar bizim için ilginç olacak” dedi. Peskov, Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısa süre içinde görüşebileceğini ancak henüz tarihin kesinleşmediğini söyledi.

ABD merkezli Washington Post, Başkan Joe Biden'ın Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık askeri yardım paketinde misket bombalarının da yer almasını onayladığını aktardı. Uluslararası insan hakkı ihlali kabul edilen ve 120 ülkede kullanımı yasaklanan misket bombasının, sivil kayıplara neden olabileceği yönündeki kaygılar nedeniyle karar tartışmalara neden oldu.

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'ya yardım ve kendi stokları için mühimmat üretiminin artırılması amacıyla savunma sanayi şirketlerine hibe olarak verilmek üzere 500 milyon avro ayrılmasında anlaştı.