Vilnius’u kaleye çevirdiler
Azov komutanları anlaşmaya aykırı olarak serbest bırakıldı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yarın başlayacak liderler zirvesine hazırlıklarını tamamlayan NATO, kenti silahlarla donatılmış bir “kaleye” çevirdi. Reuters’ın haberine göre, Kremlin’in en yakın müttefiklerinden Belarus’a 32 ve Rusya’ya 151 kilometre uzaklıktaki şehre NATO üyesi ülkeler, zirvede güvenliği sağlaması için bin asker görevlendirirken, birçok üye ülkeden ileri hava savunma sistemleri sağlandı.

Almanya, Baltık ülkesine Vilnius Zirvesi için 12 Patriot füze rampası konuşlandırırken İspanya NASAMS hava savunma sistemi ve Fransa da Caesar havan topuyla destek verdi. Ayrıca Fransa, Finlandiya ve Danimarka’dan hava sahasını korumak için askeri uçaklar, gönderildi. Öte yandan Polonya ve Almanya’dan helikopterli özel birlikler, Vilnius’ta güvenliği sağlamak için görevlendirildi.

‘KALICI OLMALI’

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, konuya ilişkin açıklamasında “Biden ve 40 ülkeden liderler gelirken hava sahasını korumasız bırakmak, sorumsuzluktan daha ötesi olurdu” ifadelerini kullandı.

Nauseda, Vilnius Zirvesi için müttefiklerin önlem almasının, NATO’nun Baltık ülkelerine acilen kalıcı hava savunma sistemi kurması gerektiği anlamına geldiğini söyledi. Nauseda “Zirveden sonra neler olacağını düşünüyoruz. Müttefiklerle dönüşümlü kalıcı bir hava koruması üzerinde çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Habere göre, Litvanya ise Letonya ve Polonya’nın da desteğiyle Belarus ve Rusya sınırlarındaki güvenlik güçleri sayısını 3 katına çıkardı. Vilnius Belediye Başkanı Valdas Benkunskas, şehrin büyük bölümü zirve nedeniyle kapatılacağı için, işlerinde aksamalar olmaması için şehir dışına çıkmaları önerisinde bulundu. 

BOSNA ASKER İSTEDİ

Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Denis Zvizdic, NATO’dan, ülkenin kuzeydoğusundaki Brcko bölgesine asker konuşlandırmasını talep etti. Vilnius’ta düzenlenecek zirvede Balkanlar’ın da ele alınacağını belirten Zvizdic, 1992-1995’te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması temelinde NATO’dan Brcko bölgesine asker konuşlandırmasını talep ederek "Atılacak bu adımla, Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) ayrılma projesi önlenecek, arkasından da devre dışı kalacaktır" değerlendirmesini yaptı. 

***

‘ANKARA’YA BASKI YAPIYORLAR’

Rusya’dan Azov Taburu komutanlarının Türkiye’den ayrılmasına tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Azov Taburu komutanlarının Türkiye’den Ukrayna’ya geri dönmeleriyle ilgili “Azov Taburu komutanlarının Türkiye’den Ukrayna’ya dönmesi anlaşmaların ihlalinden başka bir şey değil” dedi. Ukrayna savaşında Rusya’nı savaş esiri olarak aldığı ve Türkiye’de ikamet etmesine karar verilen komutanlar, önceki gün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile Ukrayna’ya geri döndü. Peskov, esir takası anlaşmasına göre komutanların savaş sonlanıncaya kadar Türkiye’de kalmaları gerektiğini vurguladı. Vilnius’ta düzenlenecek NATO Zirvesi öncesinde Türkiye’ye büyük bir baskı yapıldığını söyleyen Peskov, “NATO Zirvesi için hazırlıklar yapılıyor ve elbette ki bu hazırlık nedeniyle Türkiye’ye büyük bir baskı yapıldı. Türkiye'de bir NATO üyesi olarak bu şekilde NATO ile dayanışma içinde olduğunu gösteriyor. Tüm bunları çok iyi anlıyoruz” ifadelerini kullandı.