VIP Giyim’den atılan işçiler yeni yılı direnişle karşılıyor: Kadınız, güçlüyüz, kazanacağız!

SEVGİM DENİZALTI

Kocaeli Darıca’daki VIP Giyim fabrikasında Deri, Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’na (DERİTEKS) üye oldukları için işten atılan iki kadın işçi, 43 gündür direnişte. Polis işçilerin çadır kurmasına izin vermiyor. Buna karşın yağmur çamur demeden direnen, yeni yılı da direnişle karşılayan Kadriye Horlu ve Nimet Özkaya, kazanana dek mücadeleye devam edeceklerini vurguluyor.

VIP Giyim, çoğu kadın 650 işçinin çalıştığı bir fabrika. İşçiler bu fabrikada uzun zamandır kötü çalışma koşullarına, mobbinge, hak gasplarına karşı sendikalaşma mücadelesi veriyor. Bu mücadeleye öncülük ettiği için atılan işçilerden Kadriye Horlu, “Ben bu işyerine 22 yıldır emek verdim, Nimet ise 23 yıldır çalışıyordu. Nimet’i ağustosta çıkarmışlardı, son olarak beni çıkardılar. ‘Küçülme’ dediler; ama benim atıldığım gün fabrikanın önünde 5 kişi işe alım için bekliyordu. Sendikalaştığımız için atıldık” diyor.

MOBBİNG ALIP BAŞINI GİTMİŞTİ

Horlu, neden sendikalı olduklarını şu sözlerle anlatıyor: “Ustalar sürekli azarlıyor, küfrediyordu. Mobbing alıp başını gitmişti. Bir sorunumuz olduğunda kimse bizimle muhatap olmuyordu. Ücretler çok düşüktü, çoğu insan asgari ücretle çalışıyordu. Hijyenik bir ortam yoktu, 22 yıllık işçiyim, tuvalet kâğıdı daha yeni kondu, o da önemli bir müşteriye ayıp olmasın diye. Yemekler berbattı, dışarıdan yemek söylemek zorunda kalıyorduk. Hastalanınca izin alamıyorduk, yıllık izinlerimizin de tamamını kullanamıyorduk. Çalışma ortamı kışın çok soğuk, yazın çok sıcaktı; klima yoktu, yazları evden vantilatör getiriyorduk.”

Tüm bu kötü koşulların değişmesi için sendikalaşmaya karar verdiklerini belirten Horlu, “Araştırdık, DERİTEKS’te karar aldık. Komite oluşturup çalışma başlattık. Toplu sözleşme için 260 üye gerekiyordu, 200 üyeye ulaştık. Ancak daha sonra bir başka patron, bizim patrona haber verdi. Sorgu odaları kuruldu, ‘Sakın sendikalı olmayın, biz iyileştirme yapacağız’ dediler. Sonra da işyerine çay-bisküvi makineleri koydular. Bizim bu makinelere ihtiyacımız yoktu; sindirilmemeye, hor görülmemeye, insanca koşullarda mobbing görmeden çalışmaya ihtiyacımız vardı” diye konuşuyor.

MÜCADELEDE KARALIYIZ

Aileleri ve sendikaları DERİTEKS’in hep arkalarında olduğunu, dayanışmanın kendilerine güç verdiğini dile getiren Horlu, “Biz sonuna kadar direnmeye kararlıyız. Kadınız, güçlüyüz, kazanacağımıza inanıyoruz. Herkese şiddetin, haksızlığın olmadığı güzel bir yıl diliyoruz” ifadelerini kullanıyor.