Bakan Koca, “Salgın kontrolümüz altında” dese de ülkede Covid-19’a yakalananların sayısı 100 bini aştı. TTB Başkanı Adıyaman’a göre vaka sayısı çok fazla: “Virüs, Çin’de çıktı, bizim Çin’den daha fazla hastamız var”

Virüs Çin’de çıktı, bizim daha çok vakamız var!

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Salgın kontrolümüz altında” dese de Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı 100 bini aştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Olay Yönetim Ekibi'nden Catherine Smallwood, en çok vakaya sahip ülkeler arasında 7’nci sırada olan Türkiye’ye dair açıklamasında, ‘temkinli iyimserlik’ içerisinde olduklarını bildirdi.

Smallwood, “Şu anda Türkiye'de vaka sayısının 100 bine yaklaştığını görüyoruz ve geçen hafta içerisinde vaka artış oranı da yaklaşık yüzde 47 oldu. Yani, belli bir düzeyde artışların halen sürdüğünü görüyoruz” dedi ve ekledi: “Türkiye'de vaka sayıları azalmaya ya da dengeye oturmaya başladı. Genel olarak, Türkiye konusunda vaka sayılarının dengeye oturmasıyla birlikte temkinli bir iyimserlik içerisindeyiz.”

‘ÖLÜ SAYISI AZ MI?’

BirGün’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman’a göre ülkede vaka sayısı oldukça fazla. Adıyaman, “’Vaka sayımızı oldukça fazla, ilk 7’deyiz. ’Ölü sayımız az’ deniyor. Virüs, Çin’de çıktı, bizim Çin’den daha fazla hastamız var. Ölüm de 2 binin üzerinde, bu az mı? Yani Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyaslayamazsınız. Diğer ülkelerin verileri elimizde… Elimizde Türkiye’den daha çok, diğer ülkelerin verileri var.”

‘TÜM DÜNYADA BÖYLE’

TTB Başkanı Prof. Dr. Adıyaman, sürecin hâlâ şeffaf şekilde yürütülmediğine de dikkat çekiyor: “Epidemiyolojik veriler bir türlü paylaşılmadı, hâlâ daha da paylaşılmıyor. Esasında bu paylaşılanlar da bizim ısrarımızla oldu. Şeffaflıktan bahsediliyor ama gerçekten şeffaflık yok. Dolayısıyla biz martın başında, daha virüs gelmeden önce söyledik, mayıs sonunda, haziran başında plato yapar diyorduk. Bu zaten herkesin beklediği bir şeydi. Bu çok da hayret verici bir şey değil, bütün dünyada böyle olmaya başladı. Herkes plato çizmeye başladı. Bu beklenen bir şey…”

virus-cin-de-cikti-bizim-daha-cok-vakamiz-var-721588-1.

YANGINA BİR İKİ DAMLA SU…

31 ildeki sokağa çıkma yasağına da değinen TTB Başkanı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “2 günlük, 4 günlük sokağa çıkma yasakları yangına ancak bir, iki su damlası olur. Toplumsal hareketliliğin yavaşlatılması uygulanmadı. Şimdi sokağa çıkma yasağı ilan ediyorsunuz ama hafta içinde insanlar gene madenlere iniyorlar, özel izin alıp bazı fabrikalar çalışıyor. Bu nasıl sokağa çıkma yasağı oluyor? Esasında alınan tedbirler yetersiz. Fakat hastalığın karakterinden dolayı zaten sönümlenmeye başlayacaktı, yavaş yavaş da sönümleniyor.”

‘VERİLER GİZLENİYOR’

3 bin 474 sağlık çalışanının Covid-19 tanısı aldığını, 24 sağlık çalışanın ise hayatını kaybettiğini hazırladıkları rapor aracılığıyla kamuoyuna duyurduklarını hatırlatan Prof. Dr. Adıyaman, “Bu bizim elde edebildiğimiz verilerdi” diyor ve ekliyor: “Dünya ortalaması yüzde 10’dur. Her yerde yüzde 10 civarında sağlık çalışanı enfekte oluyor. Türkiye’de 100 bin hasta var. Ama bunlar hep gizleniyor. Niye gizlenir, onu da bilmeyiz. Gizlendi de ne oldu? Türkiye’de halk salgın sırasında ilk kez sokağa çıkma yasağının ilan edildiği cuma akşamı paniğe kapıldı. Çünkü bir bilinmezlik vardı.”

TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Covid-19'un ülkemizdeki seyrine ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bu yaz tamamen geçmeyecek. Umarım plato bizde uzun sürmez, platonun biraz çizip, inmeye başlaması lazım. Plato biraz uzun da sürebilir, yaz ayında toplu alanlarda fiziksel mesafenin korunması gerektiğine inanıyoruz. Eski alışkanlıklarla tedbirleri gevşetmeyip, fiziksel mesafeyi yakınlaştıran geleneklerden vazgeçip önümüzü görmek lazım."