Çin’de iki yüzden fazla kişinin hayatına mal olan korona virüsü tüm dünyayı etkisi altına aldı. Çin orduyu göreve çağırırken İtalya’da olağanüstü hal ilan edildi. İngiltere’de de ilk vaka görüldü. Kâbus giderek büyüyor

Virüse karşı savaş ilanı

Haber Merkezi

Çin’de başlayan korona virüsü dünyayı tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önceki akşam “Küresel acil durum” ilan etmesinin ardından Pekin yönetimi orduyu göreve çağırdı. Ölü sayısının 259'a yükseldiği vaka sayısının ise 9 bini aştığı ülkede Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na korona virüsün engellenmesi için mücadeleye katılma talimatı verdi.

Çin lideri yayımladığı yönergede ordunun Vuhan’daki çalışmaların ön cephesinde yer alması gerektiğinin altını çizdi. Şi, “Durum karmaşık ve ülkemize meydan okuyan karakterini korurken Halk Kurtuluş Ordusu amacını ve emirlere vermesi gereken yanıtları aklında tutmalıdır” ifadesini kullandı.

Cinping, ordunun Vuhan’da inşaat halindeki özel görevli Huoshenshan hastanesinde görev alacağını duyurarak, verilen talimatın parti ve Çin halkının silahlı kuvvetlere olan güvenini kanıtladığını söyledi.

Şi, “Askeri hastaneler hastaları kabul etmeli ve araştırma merkezleri salgına karşı elde edilecek zafere çalışmaları ile katkı vermeli” diye konuştu.Çin’in üst düzey diplomatı Yang Jiechi ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yang, Amerikan vatandaşları da dahil olmak üzere Çin’in ülkede bulunan tüm yabancıların güvenliği ile yakından ilgilendiğini dile getirdi ve tarafların salgınının kontrol altına alınması için yakın iş birliğine devam edeceği bilgisini paylaştı.

DÜNYA ALARMDA

Telefon görüşmesinin ardından yayımlanan açıklamada alınan önlemlere karşın koronavirüsün yayılmaya devam ettiği ve bu nedenle azami çaba ile bilimsel hamlelere ihtiyaç duyulduğu yazıldı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: Korona virüse karşı aşıların geliştirilmesi ve etkisi daha önce kanıtlanmış ilaçların kullanımı hızlandırılmalı. Yerel makamlar koruyucu giysiler, cerrahi maskeler, güvenlik gözlükleri, negatif basınç ambulanslarının teminini garanti altına almalıdır. Kimi işverenler de Bahar Bayramı için enfeksiyon riski olan yerlerden uzaklaşan çalışanlarının geri dönüşlerini ertelemeyi düşünmeli.

Corona virüsü son olarak Rusya’ya sıçradı. İtalya’da ise hükümet corona virüsü nedeniyle OHAL ilan etti. Avrupa Birliği, yeni tip corona virüs salgınının araştırılması için 10 milyon euro hibe edeceğini açıkladı. Endonezya’da ise beş bin Çinlinin çalıştığı sanayi sitesi karantinaya alındı.

DSÖ’DEN TOPYEKÜN MÜCADELE

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de ortaya çıkan yeni tip korona virüsü salgınıyla ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etti. DSÖ, bu kararın ardındaki ana sebebin salgına ilişkin başka ülkelerdeki zayıf sağlık sistemi durumu olduğunu açıkladı.

Acil durum ilanı, DSÖ’ye vürsel mücadelede bazı imkanlar sağlıyor. Onlardan birkaçı...

  • DSÖ, hükümetlere ve kuruluşlara gönderdiği mesajlarla ve uyarılarla onları bu ciddi risk karşısında daha iyi yönlendirme ve bilgilendirme imkanına sahip oluyo.
  • DSÖ, yine bu sayede hükümetler ve kuruluşlar arasında iş birliği ve koordinasyonu artırabiliyor.
  • DSÖ’nün, acil durum ilanı sayesinde virüsün etkili olduğu yerlerde yaşayanların hijyenle ilgili bağlayıcı tavsiyelere kesinlikle uymaları hedefleniyor.
  • DSÖ karar ve uyarıları hukuken bağlayıcı olmasa bile, virüsle boğuşan ülkelere uluslararası baskı yapılabilmesi için ciddi araçlar sağlıyor.