Koronavirüsü atlatan ya da aşılanma yoluyla vücudunda virüse karşı antikor oluşan kişilerin ikinci kez hastalığa yakalanmasının mümkün olduğunu kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, "Bir kişi tekrar koronavirüse yakalanıyorsa muhtemelen bunun nedeni mutasyondur" dedi.

‘Virüse yine yakalandıysanız nedeni mutasyon olabilir’

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, koronavirüsü atlatan ya da aşılanma yoluyla vücudunda virüse karşı antikor oluşan kişilerin ikinci kez hastalığa yakalanmasının mümkün olduğunu belirtti.

Uzun, “Bir kişi tekrar koronavirüse yakalanıyorsa muhtemelen bunun nedeni mutasyondur. Şu an görülen mutasyonların da mutasyonu ilerler ve daha fazlalaşırsa o zaman vaka sayısı da artar” dedi.

İkinci kez koronavirüse yakalanan vakaların olduğunu söyleyen Uzun, “Ancak bunlar çok fazla değil. Bunun bir diğer nedeni de virüs tamamen vücuttan kaybolmamış olabilir. Virüs vücutta bir süre sessiz kalıp tekrar aktif hale gelebilir. Yani sizin yakalandığınız ilk virüs ile daha sonra tespit edilen virüs bire bir aynı ise bu sıklıkla ya kaybolmamıştır ya da virüste farklılık mevcuttur” diye konuştu.

Aşı sayısının artırılması gerektiğini de belirten Uzun, “Korunma ve antikor oluşturma oranları yüksek. O nedenle aşılanmayı artırırsak çok daha kısa sürede yeni bir pik olmadan virüsten kurtulabiliriz” ifadelerini kullandı.

DHA