Google Play Store
App Store

Covid-19’dan korunmak için sık sık elleri yıkama, maske ve dezenfektan kullanımı cilt sorunlarını artırdı. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, cilt rahatsızlıklarına karşı önerilerde bulundu.

Virüsle savaşta dış cephe kaybetti

HABER MERKEZİ

Covid-19’un süreci kişisel temizliğin hayati öneme sahip olduğunu gösterdi. Yaklaşık bir buçuk senedir koronavirüs nedeniyle en çok duyduğumuz ve kullandığımız kelimelerin başında maske ve dezenfektan geliyor. Ancak virüsten korunmak için maske ve sık dezenfektan kullanımı birçok cilt rahatsızlığını da beraber getirdi. İstanbul Tabip Odası (İTO) İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Komisyonu’nun her ay yaptığı eğitim toplantılarının mayıs konusu “Covid’den Korunurken Cildimiz” oldu.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, pandemi döneminde maskeler, siperlikler ve farklı dezenfektanların cildimizi nasıl etkilediğini değerlendirdi.


Kocatürk Göncü, Çin’de yapılan bir araştırmada özellikle sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman kullanımına bağlı olarak deri reaksiyonlarında yüzde 97 artış meydana geldiği sonucuna ulaşıldığını kaydetti: “Maske ve gözlüğün 6 saatten fazla takılması, ellerin günde 10 kereden fazla yıkanması bu reaksiyonların gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. Derinin uzun süre su ve nemli ortama maruz kalması, sürekli sabun ve deterjan kullanımı, alkol bazlı dezenfektan kullanımı, uzun süre eldiven giyimi gibi faktörler deriye zarar veriyor ve yapısını bozuyor.”

Lateks alerjisinin ise sağlık çalışanları için önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken doktor Emek Kocatürk Göncü, şu bilgileri paylaştı: “Şişkin, kızarık, çok hassas ve kaşıntılı deri halindeki egzama değişiklikleri lateks alerjisinde yaygın. Kabarcıklar ve deride çatlamalar görülebilir. Hekimler ve hemşirelerde, diğer sağlık çalışanlarına göre 5 kat fazla görülüyor.”

NEMLENDİRİCİ KREMLER ÖNEMLİ

Maskelerin yüz bölgesinde başta akne olmak üzere birçok rahatsızlığı alevlendirdiğini söyleyen Kocatürk Göncü, şu önerilerde bulundu:

• Maskelerin iki saatte bir çıkarılarak basınca maruz kalan bölgeler rahatlatılmalı ve aşırı terlemeden kaçınılmalı.

• Günlük olarak nemlendirici kullanımı deri bariyerini korumak için çok önemli. Ancak nemlendirme koruyucu ekipman takmadan hemen önce değil, en az 30 dakika önce yapılmalı.

• Ellerdeki hasar için önce eller ılık suyla sabunla en az 20 saniye yıkanmalı. Yumuşak hareketlerle kurulanır ve cilt hafif nemliyken nemlendirici krem sürülmeli. En iyi nemlendirme içinde üre, vazelin ve bitkisel yağlar bulunan ürünle gerçekleştirilir.

• Vazelin gibi kalın ve yağlı ürünler losyonlara göre kuruluğa daha iyi gelir.