‘Barış, Ekmek, Gül’ sloganıyla düzenlenen Avrupa Sol Partisi Kongresi Viyana’da gerçekleştirildi. Buluşmada tüm Avrupa’da artan baskı ve saldırılara karşı enternasyonalist dayanışmanın yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

Viyana’da solun ‘Barış Ekmek, Gül’ buluşması
ASP 7. Genel Kurulu Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Dış Haberler

Avrupa genelinde 22 ülkeden 25 sol, ilerici, sosyalist ve komünist partinin üyesi olduğu, 8 ülkeden de 12 partinin gözlemci olarak yer aldığı Avrupa Sol Partisi’nin (ASP) 7. Genel Kurulu Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapıldı. Türkiye’den SOL Parti’nin de üyesi olduğu ASP’nin 9-11 Aralık tarihlerinde “Barış, Ekmek, Gül” sloganıyla gerçekleştirdiği Genel Kurul’a 350'den fazla katılımcı ve denizaşırı ülkelerden gelen konuk katıldı. Avusturya İşçi Marşı ile başlayan kurulda Başkanlık Divanı’nda SOL Parti delegesi Oğuz Türkyılmaz da görev aldı.

Kongrede yapıcı tartışmalar yapılırken dünya çapında sol, ilerici enternasyonalist dayanışmayı yükseltmenin her zamankinden de acil bir görev olduğunu belirtti.

Buluşmanın ilk gününde kürsüye çıkan İran Sol Parti temsilcisi Shole Zamani ülkesindeki baskıcı şeriat rejiminin halka karşı uyguladığı zulümden ve buna karşı başlayan direnişten söz etti. Kongre’ye katılan HDP Milletvekili Feleknas Uca ise Kürtlere ve partisine yönelik baskılara değindi. Kongrenin ikinci gününde ise konukların ve delegelerin konuşmaları ve sunulan raporlar ele alındı.

DAYANIŞMAYI YÜKSELTELİM

Genel Kurul’un kadın oturumunda söz alan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer de Türkiye’deki siyasal İslamcı tek adam rejiminin baskılarından söz etti. Başer, "Tek adam rejimi kadınların haklarını gasbetmeye devam ediyor. Kadınların, gençlerin, işçilerin hayatı zamlar ve yoksullukla kuşatılırken, demokratik haklar da budanıyor. Seçime giderken kaotik ortam yaratılarak, seçim kazanılmak isteniyor. Türkiye şeriat rejimine adım adım itilirken, eşitlik, özgürlük, laiklik için birlikte mücadele etmekten başka yol yok. Tek adam rejimini göndereceğiz. Avrupalı kadınların mücadelemizle dayanışma göstermelerini diliyoruz” dedi.

Oğuz Türkyılmaz ise konuşmasında özetle şu görüşleri ifade etti: “Son yirmi yıldır iktidarda olan otokratik İslamcı yönelimli AKP iktidarının hatalı politikaları nedeniyle, Türkiye uzun yıllardır ciddi bir siyasi, ekonomik, toplumsal krizle karşı karşıya. Siyasi iktidar, kendisini eleştirmeye cesaret eden her kişiye, akademisyene, kuruma, gazeteciye, sendikaya, muhalefet üyesine baskı uyguluyor. Baskı ve zulüm ülkenin her yerinde ve işçi sınıfları, kadınlar, Kürtler, gençler, öğrenciler, meslek birlikleri, basın, sendikalar, halk ve yerel çevre direniş hareketleri de dâhil olmak üzere toplumun tüm kesimlerine zarar veriyor. Medyanın çoğunluğunu kontrol eden otokratik yönetim gücü her türlü muhalefete düşman ve tek bir eleştirel ses istemiyor.”

SOL PARTİ TEMSİLCİLERİ ASP YÖNETİMİNDE

Kurulda 2025’e kadar görev yapacak olan yeni yönetim kurulu seçildi. ASP Başkanlığına Avusturya Komünist Partisinden Walter Baier seçilirken SOL Parti temsilcileri Oğuz Türkyılmaz ve İlknur Başer Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildiler.