Volkan Bozkır konuştu Danimarka patladı: Türkiye asla AB'ye giremeyecek

Türkiye’nin Danimarkalı İslam karşıtı tarihçi-yazar Lars Hedegaard’a silahlı saldırıda bulunan Basil Hassan adlı zanlıyı serbest bırakmasının ardından iki ülke arasında patlak veren kriz giderek büyüyor.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın Hedegaard davasında Danimarka’yı suçlaması bardağı taşırdı. Türkiye’nin utanması gerektiğini belirten Danimarkalı politikacılar Ankara’nın hiçbir zaman AB’ye tam üye olamayacağının açık bir dille anlatılması gerektiğini ifade etti.

İsveç’e yaptığı resmi ziyaret sırasında gazetecilerle basın toplantısı yapan Volkan Bozkır, “Lars Hedegaard’a saldıran kişinin Türkiye’de serbest bırakılması konusunda Danimarka’nın Türkiye’ye baskı yapması doğru değil. Türkiye baskılara boyun eğmez. Danimarka kendi iç politikasında bir gündem yarattı, medyanın da baskısı ile bu konuyu gündemde tutuyor” demişti.

Volkan Bozkır

'UTANMASI GEREKİRKEN BİZE SALDIRIYOR'
Volkan Bozkır’ın sözlerine ilk yanıt yanıt Danimarka Savunma Bakanı Nicolai Wammen’den geldi. Wammen “Türkiye daha önce zanlıyı mahkemenin serbest bıraktığını söyledi ama kararla ilgili bir belge gösteremediler. Bu da Türkiye’nin bir şeyler sakladığını, muhtemelen zanlının IŞİD ile rehine değişiminde kullanıldığını gösteriyor” dedi.

Danimarka Halk Partisi Sözcüsü Sören Espersen ise, “Türkiye iade talebinde bulunulan bir suçluyu serbest bıraktığı için utanması gerekirken, tepki gösterdik diye bize saldırmaktadır. (…) Türkiye’ye hiçbir zaman AB’ye tam üye olamayacağı açık bir şekilde anlatılmalıdır. Bu iş burada bitmelidir” diye konuştu.

'TÜRKİYE DEPRESYON GEÇİRİYOR'
Danimarkalı milletvekili Nikolai Villumsen ise “Türkiye bu suçlamalarla depresyon geçiriyor” derken, yapılan tüm askeri yardımların durdurulması gerektiğini savundu.

Danimarka Halk Partisi yaşanan kriz nedeniyle daha önce, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinin kesilmesini istemişti. Geçtiğimiz günlerde de Türkiye'den beklediği tatmin edici cevabı alamadığını söyleyen Danimarka, konuyu AB’ye taşıyacağını açıklamıştı.