İstanbul'da nem oranının yükselmesiyle sıcak hava etkisini artırdı. Telefon uygulamasındaki termometreyle yapılan ölçümde 35 derece olan sıcaklık, asfaltta 50 dereceyi buldu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İkizceli, "Güneş altında 15-20 dakika durmak bile sıcak çarpmasına neden olabiliyor" uyarısında bulundu. İkizceli, bu durumda yapılması gerekenleri de sıraladı.

Kaynak: AA
Vücut ısısı yükselen kişiye nasıl müdahale edilmeli?

İstanbul'da artan nem oranıyla etkisini daha çok gösteren sıcak hava, kent sakinlerine bunaltıcı bir gün yaşattı.

Afrika üzerinden gelen çöl sıcaklarıyla birlikte megakentte bugün hava sıcaklığı 40 dereceye yakın hissedildi.

Nem oranının yüzde 45'in üzerine çıkması, İstanbulluların sıcaklığı daha çok hissetmesine ve bunaltıcı bir gün geçirmesine yol açtı.

ASFALTTA TERMOMETRE 50 DERECEYİ GÖRDÜ

İki farklı noktada termometre ile sıcaklık seviyesinin ölçüldüğü bir telefon uygulamasında 35 dereceyi gösteren sıcaklık, asfalta bırakılan termometrede 50 dereceye kadar yükseldi.

Ormanlık alanda ise termometreyle yapılan ölçümde ağaçların sıcaklığın etkisini nasıl önlediği görüldü. Ağaçların oluşturduğu gölgelerin etkisiyle termometredeki sıcaklık 33 dereceye indi.

"SICAK ÇARPMASI 15 DAKİKADA BİLE YAŞANABİLİR"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, hava sıcaklığının yüksek derecelere ulaştığı bu günlerde güneş altında durulmaması gerektiğini çünkü "sıcak çarpması" denilen hastalığın meydana gelebileceğini söyledi.

Özellikle kronik hastalığı olanların bu günlerde çok dikkatli olmasını tavsiye eden İkizceli, normalde sağlıklı olan kişilerin bile sıcak çarpması nedeniyle hastanede yatacak pozisyona gelebildiğine dikkati çekti.

Prof. Dr. İkizceli, bu süreçte özellikle gölgede ve serin yerlerde durulması gerektiğinin altını çizerek, "Güneş altında 15-20 dakika durmak bile sıcak çarpmasına neden olabiliyor" uyarısında bulundu.

NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ?

Prof. Dr. İbrahim İkizceli, bu durumda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Bir kişi uzun süre dışarıda kaldıysa ve vücut ısısı hafif yükseldiyse o kişiyi hemen nemli bezle silmek lazım. Terleme durumunu o nemli bezle sağlamak gerekiyor. Sonrasında kişi su damlalı vantilatörün karşısına geçirilebilir. Soğuk su içilebilir. Böyle yaparak vücut ısısının düşürülmesine çalışılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Acil servislerine kusma, bayılma gibi hafif derecede güneş çarpması şikayetleri yaşayanların başvurduğunu ancak komaya giren bir hasta başvurusunun henüz olmadığını aktaran İkizceli, "Acilde hastanın vücut ısısını düşürmek için soğuk serumlar kullanıyoruz. Havale geçirmesini, komaya girmesini önlemek için mücadele ediyoruz. Gelişebilecek tepkiye göre etkide bulunuyoruz. Mesela havale geçiren hastaya antiepileptik kullanıyoruz. Ateş düşürücü ilaçlar kullanıyoruz" şeklinde konuştu.