Kripto para borsası Thodex üzerinden binlerce kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle kırmızı bültenle aranan Fatih Özer, Arnavutluk’ta yakalandı. Thodex mağdurlarının avukatı Kılıç, “Mağdurlar umutlu değil” diye konuştu.

‘Vurguncu’ aylar sonra yakalandı

Sercan MERİÇ

Binlerce kişiyi dolandıran ve milyonlarca dolarlık vurguna imza attıktan sonra 20 Nisan 2021’de yurtdışına kaçan kripto para borsası Thodex’in firari CEO’su Faruk Fatih Özer, Arnavutluk’ta yakalandı. Özer, Arnavutluk polisinin "Brain" kod adlı operasyonuyla Vlora şehrinde sabah 8.30’da yakalanırken sorgusunun sürdüğü bildirildi. Arnavutluk polisinin üç ay önce Özer’le irtibatlı olduğu öğrenilen iki kişiyi gözaltına aldığı, daha sonra serbest bırakıp, takibe başladığı da kaydedildi. İçişleri Bakanlığı, hakkında kırmızı bültenle arama kararı bulunan Özer’in Türkiye’ye iade işlemlerine başlandığını duyurdu.

HİÇBİR ADIM ATILMADI

Üç ayrı suçtan 40 bin 562 yıla kadar hapsi istenen Özer’in yakalanmasını ardından BirGün TV’ye konuşan Thodex mağdurlarının avukatı Oğuz Evren Kılıç, süreci takip ettiklerini belirtti. Kılıç, bugüne kadar mağduriyetlerin giderilmesi adına hiçbir adım atılmadığını belirterek, “Karşı tarafın avukatı olduğunu söyleyen meslektaşlarımız eliyle mağdurlarla iletişime geçilmek istendi. Sonra bazı ödemelerin yapılacağı bilgisi verildi. Mağdurlara çok gülünç denilecek seviyede bazı teklifler yapıldı. Şikâyetlerinden vazgeçmeleri, alacaklarından feragat etmeleri istendi. Mağdurların çoğu bu tekliflere olumlu yaklaşmadı. Büyük çoğunluk davasının peşinde” dedi.

VURGUNUN BİLANÇOSU

Thodex’in verilerine göre 700 bin civarı kullanıcının olduğunu, yaklaşık 400 bin kişinin ise aktif olduğunu kaydeden Av. Kılıç, “Bu süreç içerisinde şikâyetçi olan 2 binden fazla müşteki vardı ama bu sayı artıyor. Hâlâ ülkenin çeşitli savcılıklarına şikâyette bulunuluyor. Süreç tamamlandıktan sonra da şikâyetçi sayısının gittikçe artacağını düşünüyorum” diye konuştu. 2 ila 10 milyar dolarlık bir vurgun yapıldığına dair iddialarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Av. Kılıç, şunları söyledi: “Savcılığın şu ana kadar tespit ettiği kayıp 150-180 milyon dolar civarıydı. Fakat bu rakamın da yukarı doğru artabileceğini söyleyebiliriz. Parayı yurtdışına kaçırdığı da bir iddia. Kendisine sorma imkânımız olacak. Fatih Özer sanık sandalyesine oturduğu zaman gerek mahkeme gerek bizler tarafından birçok soruya maruz kalacak. Kendisine bu paraları ne yaptığını, nereye götürdüğün, harcayıp harcamadığını, iade edip etmeyeceğini soracağız.”

Özer’in yakalanmasının ardından mağdurların ilk tepkilerini de aktaran Kılıç, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bir kısım heyecanlı olmakla birlikte çok büyük bir heyecanın olduğunu söylemek zor. Çünkü insanlar için esas olan tabii ki ceza alması… Fakat öncelikli olan husus mağduriyetlerin giderilmesi, paraların, varlıkların iade edilmesi... İnsanlar bu konuda çok umutlu değil. Çünkü çok uzun zaman geçti. Derhal ele geçirilemediği için paraların harcanmış, bir şekilde erimiş ya da yok olmuş olabileceğiyle ilgili ciddi şüpheler ve kaygılar var. İnsanların derdi ilk öncelikle tabii ki bu hususların aydınlığa kavuşması. Bize gelen ilk sorular da bu minvalde oldu.”

***

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin ‘en büyük üçüncü kripto para borsası’ olarak bilinen Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer, siteyi kapatıp 20 Nisan 2021’de yurtdışına kaçmıştı. Thodex şirketinin kapanması nedeniyle, borsada parası bulunan yatırımcılar paralarını çekememişti. Yaklaşık 400 bin yatırımcı, 2 ila 10 milyar dolar kadar dolandırılmıştı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 22 Nisan 2021’de resen soruşturma başlatılmıştı. Özer dahil 6’sı tutuklu 21 şüpheli hakkında 40 bin yıl 562’er yıla kadar hapis istenilen iddianame, 5 Nisan’da Anadolu 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İddianamede, tüm müşterilerin 356 milyon 980 bin 554 lira, şikâyetçi 2 bin 72 müştekiden 2 bin 27’sininse toplamda 257 milyon 862 bin 432 lira zarara uğratıldığı kaydedilmişti. Özer hakkında, Interpol tarafından 23 Nisan 2021 kırmızı bülten çıkarılmıştı. Özer’in mal varlıklarının yurt içi ve yurtdışındaki kripto para borsalarına aktardığı, bazıları da altına çevirdiği ortaya çıkmıştı. Özer, nisanda etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istediğini bildirmişti.