Ukrayna'ya karşı aktif görev alan Rus paralı asker grubu Wagner'in şefi Yevgeny Prigozhin Rus ordusunu 'Wagner savaşçılarını yok etmekle' suçladı. Prigozhin, "Bu bir adalet yürüyüşü. Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı" dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigozhin'le ilgili "gereken tedbirlerin alındığını" söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi
Wagner ayaklandı, Rusya karıştı! Kremlin: Putin durumdan haberdar, tedbir alındı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında aktif rol üstlenen Rus paralı asker grubu Wagner ile Rus ordusunun yöneticileri arasında ipler koptu.

Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigozhin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunarak, "Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak" dedi.

Bunun bir darbe girişimi olmadığını söyleyen Yevgeny Prigozhin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia ederek, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl yanıt vereceğimize biz karar vereceğiz" dedi.

"ASKERLERİN HAYATLARINI İHMAL EDİYORLAR"

Şoygu ve Gerasimov'un cezalandırılması gerektiğini söyleyen ve Rus ordusunu Wagner'e karşı direnç göstermemeye çağıran Prigozhin, "Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı. Askerlerin hayatlarını ihmal ediyorlar. Onlar adalet kelimesini unuttular, biz onu geri getireceğiz. Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak. Bize karşı koymaya çalışan herkesi tehlike olarak değerlendirip yolumuz üzerindeki kontrol noktaları da dahil olmak üzere anında yok edeceğiz” ifadelerini kullandı.

FSB, PRİGOJİN HAKKINDA 'ASKERİ AYAKLANMA ÇAĞRISI YAPMA' SUÇLAMASINDA BULUNDU

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi de Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Yevgeny Prigozhin'in ifadeleriyle ilgili olarak ‘silahlı ayaklanma çağrısı yapma’ suçlaması üstünden ceza davası açtığını duyurdu.
Terörle Mücadele Komitesi’nin açıklamasında, “Yevgeni Prigojin tarafından yayılan iddiaların hiçbir dayanağı bulunmuyor. Bu yasadışı eylemlerin derhal son bulmasını talep ediyoruz” denildi.

PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ, SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner özel askeri şirketi lideri Yevgeny Prigozhin ile ilgili basında çıkan haberlere dair bilgilendirmede bulundu.

Basın mensuplarına konuşan Peskov, "Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Prigozhin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor" dedi.

RUSYA SOKAKLARINDA ZIRHLI ARAÇLAR GÖRÜLDÜ

Darbe söylemlerinden sonra Rusya sokaklarında zırhlı araçlar göründü. Rostov şehir merkezinden Rusya Ulusal Muhafız askerlerinin zırhlı araçlarının merkezdeki Budıonnovski Prospekt'in bir bölümünün trafiğe kapattıklarını duyurdu. Rostov bölgesinde Wagner pasarlı asker grubunun bir eğitim merkezinin bulunduğu bildiriliyor. Değişik kaynaklar, güvenlik güçlerinin de genel olarak önlemleri arttırdıklarını bildiriyor.

FSB: HAİN EMİRLERE UYMAYIN

FSB'den yapılan açıklamada, Wagner'in paralı askerlerine Prigozhin'in emirlerine uymama çağrısı yapılarak, "Wagner grubu savaşçılarını Prigozhin'in hain emirlerini yerine getirmeye değil, onu yakalamak için adımlar atmaya çağırıyoruz" sözlerine yer verildi.

UKRAYNA ASKERİ HAREKATI'NIN KOMUTANI: DURMANIZI İSTİYORUM

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatının komutan yardımcısı General Sergey Surovikin, Telegram hesabından yaptığı video açıklamada, Wagner askerlerinin üslerini dönmesini ve komuta kademesine karşı koymaktan vazgeçmesini istedi.

Surovikin, "Durmanızı istiyorum. Düşman, ülkemizdeki iç siyasi durumun kötüye gitmesini bekliyor" dedi.