Rusya’da hafta sonu gerçekleşen isyanın “Putin’e karşı olmadığı” söyleyen Prigojin “Wagner 1 Temmuz’da dağılacak” açıklamasını yaptı. Rus Bakan Lavrov ise “Örgüt Afrika’da faaliyetlerine devam edecek” dedi.

Wagner bilmecesi
Prigojin’in hedefindeki Şoygu isyanın başlamasından sonra ilk kez ortaya çıktı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Rus paramiliter örgüt Wagner’in hafta sonunda başlattığı isyandan sonra akıbetinin ne olacağı merak konusuyken birbiriyle çelişen açıklamalar ardı ardına geldi. İsyanın sona ermesinin ardından yapılan anlaşma kapsamında Belarus’a gideceği belirtilen Wagner Lideri Yengeny Prigojin, “örgütün 1 Temmuz’da dağılacağını” açıkladı. Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov ise “Wagner Afrika’da faaliyetlerine devam edecek” dedi.

HESAP SORMAK İSTEDİK

Nerede olduğu henüz bilinmeyen Prigojin, Telegram’dan yaptığı açıklamada “Wagner 1 Temmuz’da tasfiye edilecek. Hedefimiz Putin’i devirmek değildi” ifadelerini kullandı. Prigojin, şunları söyledi: "Ukrayna’da hata yapanların hesap vermesini istiyoruz. Kimse Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamayı kabul etmedi. Hiç saldırganlık göstermedik ama füzelerle ve helikopterlerle vurulduk. Bizi tetikleyen buydu. Yürüyüşümüze adaletsizlik nedeniyle başladık. Özel askeri operasyon sırasında hata yapanlardan hesap sormak istedik. Bu durum Rusya’daki ciddi güvenlik sorunlarını gösterdi. Rusya liderliğini yok etmek için hareket etmedik. Amacımız Wagner’in yok olmasını önlemekti. Rus askerlerinin kanını dökmemek için geri döndük. Rus havacılığını vurmak zorunda kalmaktan pişmanlık duyuyoruz."

Prigojin’in açıklamalarının aksine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ayaklanmanın Rusya’nın dostlarıyla ilişkilerini değiştirmeyeceğini vurgulayarak "Wagner, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki faaliyetlerini sürdürecek" dedi. RT’ye verdiği röportajda Lavrov, “Wagner üyeleri orada eğitmen olarak çalışıyor. Bu iş elbette devam edecek” ifadelerini kullandı. Lavrov, Wagner’in Ukrayna’daki faaliyetlerinin devam edip etmeyeceğine ilişkin ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, kısa süreli isyan sonrası endüstri forumunda katılımcılara video mesajla seslendi. İsyan sonrası ilk kez kameralar karşısına geçen Putin, “Geleceğin Mühendisleri” adlı toplantıda yaptığı konuşmasında şirketleri, ciddi zorluklar karşısında ülke endüstrisinin istikrarlı işleyişini sağladıkları için övdü. Putin’in Prigojin’in birliklerini geri çekip Belarus’a geçmesini kabul ettiği anlaşmadan bahsetmemesi dikkat çekti.

ŞOYGU ORTAYA ÇIKTI

Prigojin’in hedefindeki isim Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da krizin başlangıcından bu yana ilk kez kamuoyunda görüldü. Şoygu’nun Ukrayna’daki operasyonlarda görev alan Rus askerlerini teftiş ettiğini bildiren RIA haber ajansı, ziyarete ilişkin görüntüler yayımladı.

Rusya’nın bazı bölgelerinde isyan nedeniyle uygulanan önlemlerin de kaldırıldığı bildirildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin "terörle mücadele operasyon" durumu kapsamındaki tedbirlerin kaldırıldığını duyurdu. Rusya Terörle Mücadele Komitesi’nden yapılan açıklamada da Moskova bölgesinde alınan tedbirlerin kaldırıldığı kaydedildi.

TASS’a konuşan Rusya Başsavcılığı’ndan bir kaynak ise hakkındaki suçlamaların düşürüleceği belirtilen Prigojin hakkındaki soruşturmanın devam ettiğini söyledi. Kommersant gazetesi de silahlı isyanın örgütlenmesine ilişkin ceza davasının kapatılmadığını ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından soruşturulmaya devam edildiğini bildirdi.

GÜNDEMDE İSYAN VARDI

Wagner isyanı dünya liderlerinin de gündemindeydi. Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının dün Lüksemburg’da gerçekleştirdiği toplantının açılış konuşmasında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, krizin Kremlin’in iktidarını sarstığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “yarattığı canavarın bedelini ödediğini” savunan Borrell, "Wagner’le yarattığı canavar, şu an onu ısırıyor. Canavar, yaratıcısına karşı hareket ediyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da “16 ay önce Putin, Kiev’in eşiğindeydi, şimdi Moskova’yı kendi meydana getirdiği bir paralı askere karşı savunmak zorunda kaldı” dedi. İsyanın “Putin’in otoritesine doğrudan bir meydan okuma” olduğunu belirten Blinken “Bunun nereye varacağını tam olarak tahmin edemeyiz veya bilemeyiz. Putin’in önümüzdeki haftalarda ve aylarda yanıtlayacağı daha çok şey olduğunu biliyoruz” diye konuştu.