ABD'li ekonomi ve haber gazetesi Wall Street Journal, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal yerine Şahap Kavcıoğlu’nu atamasının 'uluslararası sermaye çevrelerinde beklenmedik bir hamle olduğunu' ve 'yabancı yatırımcının Türkiye ekonomisine olan güvenini sarsacağını' belirtti.

Wall Street Journal'dan Merkez Bankası yorumu: Beklenmedik bir hamle

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de yayın yapan ekonomi ve haber gazetesi Wall Street Journal'ın (WSJ) muhabiri Caitlin Ostroff, sık sık başkan değişiklikleriyle gündeme gelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na ilişkin bir yazı kale aldı.

Ostroff yazısında, Eski Merkez Başkanı Naci Ağbal’ın görevde sadece 129 gün kalmasının ardından yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesine ilişkin, “Ağbal’ın görevden alınması, uluslararası sermaye piyalasalarında Türk lirasına ve Türk ekonomisine ilşkin ciddi bir güven kaybı yarattı” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın siyasi etkiden uzak olması gerektiğini ancak bunun böyle olmadığını belirten Ostroff, başkan değişikliğinin Türk lirasının değer kaybetmesine yol açtığını belirterek , “Türk rezervleri Ağbal’ın görevden alınamasının ardından ciddi rezerv kaybetti çünkü piyasalar kesinlikle Ağbal’ın görevden alınmasını ve yerine Kavcıoğlu’nu getirmesini beklemiyordu. Türk ekonomisi yanlış türden bir heterodoksiyi seçti ve bu, Türk ekonomisinin grafiklerinin aşağı çekilmesine yol açıyor” sözlerini kullandı.

AĞBAL’IN ARDINDAN DOLAR 7.20’DEN 8.38’E

Geçen haftayı 7.21 seviyelerinde kapatan dolar kuru, Merkez Bankası başkanının görevden alınması ve Asya piyasalarının açılmasının ardından 8.38’lere kadar ilerleyerek, TL karşısında yüzde 16 değer kazanmıştı. Uzmanlar bu durumun sadece Asya piyasalarının açılmasıyla açıklanamayacağının altını çizerek, Merkez Bankası’nın üzerinde baskıdan kaynaklı bu noktalara gelindiğini belirtmişti.