Wetzlar'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde temel insan haklarının bütün bireyleri kapsaması gerektiği belirtilerek ülkedeki göçmen ve mülteci kadınlara eşten bağımsız çalışma ve oturum hakkı verilmesi talep edildi.

Wetzlar'da 8 Mart: "Temel haklarımızdan vazgeçmeyiz"

WETZLAR/BirGün

Wetzlar'da Mozaik Derneği'nin düzenlediği 8 Mart etkinliğinde temel insan haklarına vurgu yapıldı. Etkinlik, kısa bir süre önce amansız hastalığa yenilen Aysel Yücak'ın anmasıyla başladı.

Kazım Önalan, "Onun öyküsü, daha çocuk yaşta denecek yaşta hapishaneler, işkenceler ve yaşayan, bunlar karşısında teslim olmayan bir arkadaşımızın öyküsü. 'Başka bir dünya mümkündür' diyenlerin hayallerini takip ederek, dünyadaki adaletsiz, eşitsiz hayata karşı direnişi ve adalet arayışının öyküsüdür. Aysel Türkiye'ye dönme olanığına eriştikten kısa bir süre amansız hastalığa yakalandı. Altı yıllık hayat mücadelesini maalesef kaybetti. Altı yıl boyunca arkadaşlarına da moral verecek bir umut ve dirençle hastalığını yenme mücadelesini sürdürdü. Saygıyla, özlemle canım arkadaşımız, yoldaşımız" dedi.

wetzlar-da-8-mart-temel-haklarimizdan-vazgecmeyiz-989052-1.

'EN YAYGIN İNSAN HAKLARI İHLALİ'

Eğitimci Filiz Uzun Doğan, temel insan haklarının kadın erkek bütün bireyleri kapsaması gerektiğini belirterek "Eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkı diyebileceğimiz ve doğarken sahip oldumuz temel haklar, vazgeçilemez ve hiç bir durumda değiştirilemez. Haklarımızı koruma altına alan çağdaş hukuk sistemine göre insanlar cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, uyruk, ya da toplumsal köken, düşünce farkı ve mülkiyet gibi farklara bakılmaksızın yasar önünde eşittir. Kadına yönelik şiddet cinsiyet ayrımcılığına dayalı dünyada en yaygın, ancak en az tanımlanmış insan hakkı ihlalidir" dedi. Almanya'da göçmen ve mülteci kadınların iki kez negatif ayrımcılığa uğradığını kaydeden Uzun Doğan, "Eşlerinin, ailelerinin baskısı, göçmen kadınları yalnızlaştırıyor. Dil bilmemezlik ve meslek eğitimlerinin olmaması çalışma hayatına dahil olmalarını önlüyor. Çözüm bu kadınların mesleki ve dil eğitimini destekten geçiyor" dedi. Uzun Doğan, göçmen ve mülteci kadınlara eşten bağımsız çalışma ve oturum hakkı verilmesi gerektiğini de söyledi.

Etkinlik Kazım Önalan yönetimindeki Mozaik Korosu'nun farklı dillerde söylediği birbirinden güzel ezgilerle devam etti.