Wikileaks adlı internet sitesi, Irak savaşına dair ABD ordusuna ait 400 bine aşkın gizli belgeyi yayınladı. Belgeler, ABD ordusunun sivilleri öldürmekle sınırlı kalmayarak, kendi kontrolündeki Irak ordu ve polisinin, işkence ve yargısız infazlarına da göz yumduğunu ortaya koyuyor.Sitede yayınlanan 391.832 belgede, ABD ordusunun şimdiye dek inkar ettiğinin aksine Irak’ta ölümler konusunda resmi istatistikler tuttuğu kaydediliyor. İstatistiklere göre 2004-2009 yıllarında Irak’ta 109.032 kişi öldürülmüş .
GÜNDE 31 KİŞİ ÖLDÜ
Belgelerde yer alan isimleri özellikle sildikten sonra yayınlayan Wikileaks, bu belgelerin altı yıllık savaşta günde 31 kişinin öldüğünü gösterdiğini belirtti. Wikileaks’a göre bu da Irak savaşının Afganistan’dakinden beş misli daha kanlı olduğunu gösteriyor.Belgeler, ABD ordusunun binlerce sivili öldürme olaylarını da örtbas ettiğini de ortaya koyuyor. Buna göre, ABD ordusu, 2003’te Irak işgalinin başlamasıyla birlikte bu ülkede kurduğu kontrol noktalarında yüzlerce sivili öldürdü.
ANF’nin Wikileaks belgelerinden derlediği habere göre ABD ordusu kendi kontrolündeki Irak ordu ve polisinin de işlediği suçlara göz yummuş. En az 1300 işkence, kötü muamele, infaz olayı görmezden gelinmiş. Bunlar arasında en az altı tutuklunun işkence sonucu öldürülmesi de bulunuyor.
ELEKTRİKLİ MATKAPLA İŞKENCE
Belgeler arasında Iraklı yetkililerin elindeki tutuklulara elektrik verildiği, elektrikli matkapla işkence yapıldığı ve hatta infaz edildiği yolunda bilgiler yer alıyor. Irak ordu ve polisinin bu uygulamalarından haberdar olan ABD askerleri vakaları ‘soruşturmaya yer yok’ şeklinde işaretleyerek suçları hasıraltı etmiş.
Öte yandan İngiliz Guardian gazetesi belgelerle ilgili yayınladığı bir haberde, ABD ordusunun buna rağmen birçok sivil ölümü kayıt altına almadığına dikkat çekti. Guardian buna örnek olarak, ABD ordusunun 2004’te Felluce'ye düzenlediği iki büyük operasyonu gösterdi. Kentin günlerce bombalandığı operasyonlarda yüzlerce sivilin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Felluce operasyonu ile ilgili sivil ölümlerin raporunun tutulmaması, birçok operasyondaki sivil ölümlerin halen gizlendiğini gösteriyor.
Belgeleri yayınlayan Wikileaks, bazı öldürme olaylarıyla ilgili dava açmaya hazırlanıyor. Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Arap Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, internet sitesinin Irak'taki 40 öldürme vakası ile ilgili bir dava açmak için belgeler hazırladığını söyledi.
PENTAGON: YENİ BİR ŞEY YOK!
ABD Savunma Bakanlığı, tarihinin en büyük belge sızdırmasını kınarken, ‘yeni bir şey yok’ diyerek belgelerin yaratacağı etkinliği azaltmayı ihmal etmedi. Pentagon, belgelerin, operasyonel birliklerdeki askerlerin yaptıkları kaba gözlemlere dayandıklarını ve yeni bir şey içermediğini söyledi. Pentagon sözcüsü Geoff Morrell işkence iddiaları konusunda resmi politikalarının, "illegal olması potansiyel kötü muamele" durumlarının rapor edilmesi olduğunu ifade etti. Morrell açıklamalarıyla, belgelerde açığa çıkan, ABD ordusunun Irak ordu ve polisinin uygulamalarını ‘sadece rapor etme’ olgusunu doğrulamış oldu. Bu durum akıllara Irak’la ABD arasında işledikleri suçlarla ilgili zımmi bir anlaşmanın olabileceğini getiriyor.
Wikileaks, geçtiğimiz temmuz ayında ise ABD ordusunun Afganistan’daki faaliyet raporlarından oluşan 70 bin gizli belgeyi yayınlamıştı. Söz konusu belgelerde de ABD ordusunun yüzlerce sivilli öldürdüğü, bu ölümleri gizlediği ortaya çıkmıştı.